Kultura

Predstava “Predsjednici&ca” Tarika Filipovića u Zenici 15. maja!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mogu li bivši hrvatski predsjednici, živi ili ”oni drugi” spasiti zemlju? Ciničniji će reći da ne mogu pomoći ni budući, a još manje bivši. Mogu li oni, unatoč različitim političkim stremljenjima, ujedinjeni stremiti prema jednom zajedničkom cilju? Mogu li nam, dakle, oni koji su dijelom prošlosti pomoći u tkanju bolje budućnosti? Premda se radi o pitanjima na koja nemamo odgovore, kazalište nam otvara prostor za maštu ispunjenu gorkastim i ciničnim notama, upravo onakvima kakvima obiluje ova nemoguća predsjednička večera. Gostujuća predstava zagrebačkog kazališta Kerempuh dolazi  u Zenicu 15. maja, Mostar 16. svibnja i Sarajevo 17. maja.

U predstavi “Predsjednici & ca” igraju Tarik Filipović (Franjo Tuđman), Hrvoje Kečkeš (Stjepan Mesić), Ornela Vištica (Kolinda Grabar-Kitarović), Siniša Miletić (Ivo Josipović) i Boris Svrtan (Josip Broz Tito). Radnja predstave odvija se u građanskom stanu. Pozivnicu za večeru  dobili su  “bivši” – i to na poziv “bivše”!

Predsjednici&ca iznimno je aktualna i britka komedija nastala prema tekstu Borisa Svrtana i Tarika Filipovića koji ujedno potpisuje režiju ove političke satire. ”Pa politika, koliko god te ne zanima, jednostavno te previše vuče, razmišljaš o njoj. Ja sam ovu predstavu najprije sanjao. Kada sam san prepričao supruzi, rekla mi je da san pretočim na papir, a s obzirom da je bila korona, imao sam dovoljno vremena i mira i tako se rodila ova predstava. Kasnije sam nazvao Borisa Svrtana s kojim sam već radio na predstava slične tematike da ju izbrusimo. Misao vodilja bila mi je pomirba svih opcija u Hrvatskoj, i dalje mislim da je to u Hrvatskoj moguće, samo treba osvijestiti da svi igramo pod istom zastavom”, rekao nam je Tarik Filipović uoči ove turneje.

Predsjednica i predsjednici okupljeni na večeri nude gledateljima manje ili više nutricionistički harmonizirane i bogate okuse, idealan omjer između slatkog, gorkog, ljutog i kiselog, a toplo je preporučamo gledateljima koje muči neutaživa glad, kao i onima koji su siti svega. I neće vam teško pasti na želudac, a ako i padne, imajte na umu da su državni poglavari žilavi momci, čak i kad su cure pa se duže žvakanje podrazumijeva.

Pritom, spoj intrigantnih, pa i kontradiktornih i dramski potentnih državničkih osobnosti otvara pitanja koja često sami sebi postavljamo pred malim ekranima i dnevnim novinama. Vjerujemo li u bolje sutra ili je pak preciznije reći – “malo sutra”?

Satirički element Predsjednika&ce ističe mnoge apsurdnosti našeg društva, podsjeća na prošlost i sadašnjost te upozorava na neizvjesnu budućnost.

Ulaznice u prodaji putem sistema kupikartu.ba i blagajnama dvorana.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno