Naše

Reagovanje: možda imamo previše ćevabdžinica?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Reagovanje: možda imamo previše ćevabdžinica? – Nakon što ste prenijeli rad-članak naziva  “Siva masa bosanske kotline” u kojoj menadžer firme Arcelor Mittal Azra Sivro izjavi da njena firma učestvuje u ukupnom zagađenju u Zenici ne više od 20 % zaista je teško sačuvati zdrav razum i ne reagovati, piše u svojoj reakciji sugrađanin Zlatan Alibegović. I nastavlja.

-Može se shvatiti da ona tako govori jer na žalost za ovakve izjave i tvrdnje prima redovno za naše uslove “fantastičnu ” platu. Uvijek je bilo pojedinaca u Zenici koji su za ovakve “poslove i radne zadatke” prodavali interese grada i ogromnog broja stanovnika u njemu pa bilo to za interese nekadašnje države, Sarajeva i vlasti u njemu kao i gradske vlasti Zenice, pa sve do Kuvajta ili sada Mittala. Takve pojedince grad samo može nastoji što prije zaboraviti jer su svojim djelovanjem nanijeli nesagledivu štetu kako po učinak na zdravlje svih nas i naše djece tako i sve ostale aspekte života koji su nam svima tako poznati. Samo se nadam da se onaj poznati nacistički slogan “da hiljadu puta ponovljena laž zaista neće postati istina” jer bi takvim pojedincima mogla na um pasti ideja da od Zenice naprave zračnu banju i rekreacioni centar.

Sve ovo i uprkos naručenim elaboratima i magistarskim radovima po kojima se takođe zastupa ista ideja, jer se ipak uzdam u zdrav i “ne kupljen” ljudski um koji tvrdi drugačije. I sve ovo uprkos davno dokazanim tvrdnjama i radovima kao i silnim elaboratima o zagađenju koje emituju postrojenja svih željezara u svijetu, pa tako i ova naša zenička koja je zaista po nivou primjenjene tehnologije posljednja koja može tvrditi drugačije. A kao to radi Mittal vidjeli smo i u nedavno prikazanom izvještaju koji je urađen poslije silnih otpora. opstrukcija, lažnih i friziranih ili uopšte ne prikazanih podataka o količinama emitovanih polutanata i štetnih materija. Čak i u ovakvoj do kraja apsurdnoj situaciji kada ove podatke dostavlja sam zagađivač koji može napisati šta hoće i koliko hoće. Mali primjer za ovo je sadašnja situacija kada se “pržimo” na+36 C, gdje samo lud može ložiti peći na ugalj i drva, pa opet imamo i prašinu i SO2. Vjerojatno opet puno pušimo i imamo višak ćevabdžinica u gradu.

A prosjek godina na smrtovnicama u Zenici ili broj oboljeljih od malignih oboljenja ne morate više ni računati jer smo daleko nadmašili normalne relacije u donekle zdravom okruženju. Kada ovome dodate i tvrdnje odgovornih ljudi u općini koji tvrde da nam u Mittalu trenitno radi čak 4600 zaposlenika ( samo malo više od 2200, koliko je trenutno i stvarno) jasno nam je da se nastavlja kolona onih koji po zadatku misle i vide drugačije od svih nas ostalih u gradu Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno