Uncategorized

Ljekari mu se bore za život: Zeničanin obolio od svinjske gripe!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

LJEKARI MU SE BORE ZA ŽIVOT Zeničanin obolio od svinjske gripe! – Jedna osoba prebačena je u Univerzitetski klinički centar Sarajevo (UKCS) zbog komplikacija i teškog stanja uzrokovanog oblikom gripe H1N1 (svinjska gripa) iz Službe za zarazne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, potvrdila je za “Avaz” Aida Buro, portparol KBZ-a.

Prema podacima iz ove službe, do petka poslije podne Zavodu za javno zdravstvo ZDK prijavljena su 22 registrirana slučaja gripe, ali se oni ne mogu dovesti u vezu s formom epidemije, kao ni konkretnim H1N1 virusom.

 Teške infekcije 

Muškarac S. I. iz Zenice, zaražen virusom H1N1, u teškom je zdravstvenom stanju, a ljekari u Sarajevu se bore za njegov život. Kako saznajemo, ljekari su pregledali njegovu suprugu i kćerku, a provjereno je stanje i na njegovom radnom mjestu, jer je dolazio u kontakt s velikim brojem radnih kolega i sugrađana.

– Prijavljivanje gripe počinje od 40. sedmice prethodne do 20. sedmice ove godine. S područja našeg kantona Institutu je do sada prijavljeno 11.230 akutnih respiratornih oboljenja (oboljenja dišnih organa), od čega su 2.365 oboljenja sličnih gripi, a 24 teških akutnih respiratornih infekcija – navodi se u saopćenju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ZDK.

Snažniji val 

Kako dodaju, prema ovim podacima, još se ne može govoriti o epidemiji.

– Međutim, u februaru se očekuje snažniji val gripe te zbog povećanja broja oboljelih očekuje se veći broj kompliciranih slučajeva – navode iz Zavoda.

U KBZ-u su demantirali navode s društvenih mreža o četiri smrtna slučaja od svinjske gripe, navodeći da se vode egzaktni podaci te prati stanje oboljelih.

Kakvo je stanje u FBiH

Jelena Ravlija, glavna federalna epidemiologinja, jučer nije mogla govoriti o tome postoji li, eventualno, više registriranih slučajeva u FBiH.

– Podatke o eventualno registriranim slučajevima možete dobiti u ponedjeljak (danas) u Zavodu ili ih zatražiti od Mikrobiologije UKCS-a, koji rade analize o kojem tipu gripe se radi – rekla je Ravlija.

Bez informacija o oboljelim

Jučer smo kontaktirali UKCS u namjeri da provjerimo u kakvom se zdravstvenom stanju nalazi pacijent S. I. Međutim, Muamera Šehić, portparol UKCS-a, kazala nam je da takve informacije ne mogu davati bez odobrenja samog pacijenta ili članova uže porodice.

AVAZ 

Pročitajte OVDJE preporuke Instituta za zdravlje ZDK o novom valu gripe



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno