Info

Preporuke stanovništvu o novom valu gripe

Preporuke stanovništvu o novom valu gripe – Kretanje gripe i gripi sličnih oboljenja se prati prema sistemu prijavljivanja koji je usvojila Svjetska zdravstvena organizacija i Evropska kancelarija za kontrolu zaraznih bolesti, a koji primjenjujemo godinama unazad. Prijavljivanje se počinje od 40. nedjelje prethodne do 20. nedjelje naredne godine.
Sa području našeg kantona Institutu je do sada prijavljeno:
–    11 230 akutnih respiratornih oboljenja (oboljenja dišnih organa),
–    2365 oboljenja sličnih gripi (gripa),
–    24 teških akutnih respiratornih infekcija.
Sa područja grada Zenice prijavljeno je:
–    1076 akutnih respiratornih oboljenja,
–    345 oboljenja sličnih gripi (gripa),
–    18 težih akutnih respiratornih infekcija.
Prema ovim podacima još uvijek ne možemo govoriti o epidemiji. Međutim, u mjesecu februaru se očekuje snažniji val gripe, te zbog povećanja broja oboljelih očekuje se veći broj kompliciranih slučajeva.
Gripa je sezonska virusna bolest koja se javlja u zimskim mjesecima, kada imamo i druge virusne infekcije koje se manifestuju sličnim simptomima, pa se u narodu sve nazivaju gripom. Virus gripe se lako prenosi i jedna zaražena osoba može zaraziti preko 10 osoba u svojoj okolini. Prenosi se sitnim česticama sekreta iz grla i nosa zaražene osobe, koje dospijevaju u okolinu govorom, kašljanjem i kihanjem, te rukama u koje se kašlje i kiše. Virusi se tako nađu u zraku i na predmetima i površinama u okolini.
Komplikacije koje se mogu razviti kod osoba sa  hroničnim oboljenjima, ali i kod drugih osjetljivih osoba, mogu biti teške i rezultirati nepovoljnim ishodom.
Stoga imamo obavezu podsjetiti stanovništvo na sve mjere samozaštite i aktivnosti koje treba provoditi kako bi se smanjio broj oboljelih, a time i kompliciranih slučajeva, a to su:
–    distanca od najmanje 1m od osoba koje kašlju i kišu i izbjegavanje rukovanja i ljubljenja s njima,
–    da bi se smanjo broj kontakata, važno je da osobe sa uobičajenim simptomima gripe ostanu kod kuće i tako smanje mogućnost širenja,
–    izbjegavanje posjeta bolesnicima, kako onima kod kuće, tako i onima u bolnici,
–    izbjegavanje pretrpanih i pregrijanih prostorija,
–    opće higijenske mjere u prostoru u kojem se boravi: higijensko održavanje predmeta i površina, adekvatno zagrijavanje i provjetravanje prostorija,
–    korištenje papirnatih maramica kod kašlja i kihanja i njihovo odlaganje u otpad nakon korištenja,
–    higijena ruku,
–    adekvatno oblačenje i izbjegavanje pothlađivanja organizma,
–    dobra fizička kondicija je takođe jedan od protektivnih faktora koja se postiže umjerenom fizičkom aktivnošću, ličnom higijenom, balansiranim unosom vitamina, minerala i proteina,
–    za one koji putuju, a imaju simptome, se preporučuje odgađanje putovanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem