Biznis

Zvizdić: Strane investicije u BiH dostigle devet milijardi KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zvizdić: Strane investicije u BiH dostigle devet milijardi KM – Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da su strane investicije u BiH dostigle devet milijardi KM, a da su ulagači stvorili više od 20.000 radnih mjesta.

“Strane investicije važne su za postizanje veće efikasnosti kompanija, razvoj tehnologije, prenošenje novih vještina i znanja i osvajanje novih tržišta za BiH. Bez stranih investitora nema rasta i razvoja u BiH”, rekao je Zvizdić u Sarajevu u obraćanju na promociji drugog Poslovnog barometra i obilježavanju 12 godina rada Vijeća stranih investitora.

On je naveo da su strane investicije važna komponenta poslovne aktivnosti i da doprinose poboljšanju konkurentnosti, zapošljavanju i ukupnom ekonomskom rastu i razvoju, saopšteno je iz Vijeća ministara.

Zvizdić je istakao da je Vijeće ministara BiH u protekle četiri godine uložio velike napore na poboljšanju poslovnog okruženja i privlačenju investicija.

“Na nivou Vijeća ministara usvojili smo nove propise kojima smo pojednostavili carinske procedure i unaprijedili spoljnotrgovinske aktivnosti. Stvorili smo preduslove i uveli elektronsku platformu za podnošenje prijava PDV-a i drugih poreza, čime smo bitno rasteretili preduzeća u BiH i ubrzali poslovne aktivnosti”, naglasio je Zvizdić.

On je dodao da su pokrenute aktivnosti ukidanja nepotrebnih nameta i harmonizacije parafiskalnih nameta na svim nivoima vlasti u BiH.

“Konačno smo u fazi usvajanja posljednjeg zakona iz oblasti finansijskih reformi u BiH, a tu mislim na Zakon o Agenciji za osiguranje depozita koji će se pred poslanicima Predstavničkog Doma naći na glasanju u četvrtak, 5. jula. Time je osigurana stabilnost finansijskog sistema BiH, a privrednicima olakšan pristup finansijama za njihov dalji rast i razvoj”, rekao je Zvizdić.

On je naveo da su strana ulaganja u 2017. godini porasla za čak 57,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, a 26,3 posto u odnosu na petogodišnji prosjek.

U saopćenju je navedeno da je jedna od ključnih poruka Barometra da 77 posto investitora smatra da je poslovno okruženje u BiH nepredvidljivo.

“Svjestan sam da ovo utiče na mogućnost privlačenja stranih investicija i mislim da će ovo biti jedan od prioriteta u narednom periodu. Očekujemo da BiH ubrzo dobije status zemlje kandidata, a da će poruke nestabilnosti biti zaboravljene nakon oktobra”, istakao je Zvizdić.

On je izrazio zadovoljstvo što je 84 posto investitora spremno da preporuči BiH kao zemlju za ulaganje, a 70 posto ih planira da ponovo investira u BiH u naredne tri godine.

“Zaključak istraživanja je da se u BiH investira zbog geografskog i strateškog položaja i potencijala domaćeg tržišta, kao i zbog postojećih resursa i logistike. Namjeravamo da ovu prednost iskoristimo u narednom periodu na veliko zadovoljstvo investitora i građana BiH”, rekao je Zvizdić.

Srna



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno