Biznis

Zukić: iskorak u Sektoru malih i srednjih preduzeća

Sa GIZ-om napraviti iskorake u Sektoru malih i srednjih preduzeća
Sa GIZ-om napraviti iskorake u Sektoru malih i srednjih preduzeća

Zukić: iskorak u Sektoru malih i srednjih preduzeća- Federalni ministar razvoja poduzetništva i obrta Amir Zukić i direktorica GIZ-a za BiH i Crnu Goru Brigitte Heuel-Rolf potpisali su Memorandum o razumijevanju, čime su se obavezali da će provoditi aktivnosti u cilju stvaranja pozitivnijeg poslovnog okruženja na odabranim poslovnim lokacijama.

Među njima su Gračanica, Zenica, Brčko, Široki Brijeg, Posušje, Ljubuški, Grude, Derventa, Gradiška i Prnjavor.

– Na ovim lokacijama prije svega fokusirat ćemo se na mala i srednja preduzeća svih subjekata bilo da se radi o fizičkim ili pravnim licima koji zapošljavaju do 249 radnika u četiri ključna ekonomska sektora u BiH, drvno-prerađivački, metalsko-prerađivački, agrobiznis i turizam – kazao je Zukić.

U navedenim općinama i gradovima uočen je, kazala je Heuel-Rolf, potencijal za razvoj malih i srednjih preduzeća i spremnost lokalnih zajednica da na inovativan način pruže podršku Programu za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj „EU ProLocal“, u okviru kojeg je potpisan Memorandum.

– Time želimo da se određene aktivnosti Ministarstva podrže kroz tehničku pomoć, kao i Sektor malih i srednjih preduzeća na lokalnom nivou, u kojem namjeravamo napraviti iskorake – istakao je ministar Zukić.

Po njegovim riječima tehnička podrška treba doprinijeti na poboljšanju konkurentnosti na lokalnom nivou i pospješiti izvoz sektora malih i srednjih preduzeća, te razvoj inovativnosti.

Pomoć GIZ-a, ističe, nastavit će se pri implementaciji principa „Small Business Acta“, kojem se pokušava prilagoditi ukupan administrativni ambijent principima na kojem funkcionišu mala i srednja preduzeća u okviru Evropske unije.

– To je važan zadatak jer na taj način stvaramo pretpostvke da i bh. preduzeća imaju isti ambijent i karakteristike kao i preduzeća u EU – poručio je federalni ministar razvoja poduzetništva i obrta Amir Zukić na potpisivanju Memoranduma u Vladi Federacije BiH.

Budući da Memorandum traje do 31. oktobra 2018. godine, sve ono što se u naredne dvije godine konstatuje kao problem u poslovnoj ambijentu bilateralno će se rješavati adekvatnim aktivnostima Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i GIZ-a u BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem