Biznis

Metalno ipak ide u stečaj, dug narastao na 26 miliona KM, stranci (za sada) odustali od kupovine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Metalno ipak ide u stečaj, dug narastao na 26 miliona KM, stranci (za sada) odustali od kupovine – “Metalno” dd Zenica na korak je do stečaja, a mogućnost da u ovom trenutku posrnulu perjanicu metalne industrije kupe holandsko-beligijski investitori ravna je nuli. Predstavnici “CGH grupe” odustali su od kupovine nakon što je na ročištu za stečaj održanom u četvrtak na Općinskom sudu u Zenici saopćeno da je veći dio imovine “Metalnog” već zaplijenjen zbog poreznih dugova.

“Po svoj prilici, naša borba je bila uzaludna. Kantonalni porezni ured u Zenici i Uprava za indirektno oporezivanje sve su preuzeli, a da radnici nisu ni znali. Zaplijenjene su hale, zemljište, vozila, mašine, a za dio zaplijenjene imovine je već raspisana javna prodaja. Jedino je pozitivno to što smo sačuvali imovinu”, kaže Muhamed Palalić, v.d. direktora “Metalnog”.

Milionski dugovi

Stečajni sudija ove sedmice bi trebao donijeti rješenje o otvaranju stečaja, na osnovu prijedloga devet radnika i privatne firme “Integra” Zenica, te imenovati stečajnog upravnika. To će, po svemu sudeći, biti Vitomir Tošanović, koji će pokušati da kroz stečaj spasi ono što je ostalo od nekadašnjeg giganta. Bit će to težak zadatak jer dug “Metalnog” iznosi 18 miliona maraka, prema završnom računu za 2015, a prema revizorima koje su angažirali holandsko-belgijski investitori taj dug je 26 miliona. Samo po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada, prema izvještaju Porezne uprave FBiH, “Metalno” zaključno sa sredinom ove godine duguje 3,26 miliona KM.

Milionska potraživanja imaju i radnici, koji su u decembru 2015. prekinuli proizvodnju i stupili u štrajk. U sindikatu su svjesni da će proglašenjem stečaja radnici morati na biro, ali su ohrabreni obećanjem investitora da ne odustaju od kupovine i pokretanja proizvodnje rezervoara kakve rade u fabrikama širom Evrope i Afrike.

(kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju Naše riječi)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno