Ljudi

Zoran Savić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Najbolji zenički košarkaš u historiji, 49-godišnji Zoran Savić ponovo je nakratko boravio u rodnom gradu. Posmatrao je meč između košarkašica Čelika i Play Offa, a sastao se i sa predstavnicima svog matičnog kluba Čelika.

– Zenica je bila “najsportskiji” grad u Jugoslaviji. Sada ima Trening-centar fudbalske reprezentacije, Bilino polje, atletski stadion i najbolju dvoranu u Bosni i Hercegovini. Arena je na nivou Barcelonine dvorane i, kao takva, zavređuje Čelik u vrhu bh. lige, ali i u Jadranskoj ABA ligi – kaže Savić. Nakon završetka igračke karijere 2002. godine, Savić se posvetio poslu generalnog menadžera italijanskog Skipera iz Bolonje, a zatim i španske Barcelone. Previranja u katalonskom gigantu i borba s fudbalskom sekcijom u Barceloni, čiji je dio košarkaški pogon, odvela ga je u menadžerske vode pa sada zastupa igrače. Ipak, razgovor s čelnim ljudima zeničkog kluba i Općine daje nadu da bi se, barem na neki način, mogao vratiti u matični Čelik.

– Boravio sam u Zenici zbog drugih stvari, ali sam uvijek spreman razgovarati i pomoći svom Čeliku. To sam im i rekao. No, imam drugi posao, koji mi onemogućava da se opet angažiram u klubu, ali mogu pomoći svojim vezama. Dugo sam godina igrao, znam dosta ljudi i, šta god je potrebno Čeliku, spreman sam pomoći. Isto tako razmišlja i Dževad Alihodžić – ističe Savić te dodaje da ništa konkretno nisu dogovarali s klubom, jer je trenutno okupiran drugim velikim projektom.

– Pokrećem Sportsku akademiju u Dubaiju (Ujedinjeni Arapski Emirati), u kojoj će raditi i Sarajlija Dejan Kamenjašević, Dževdo (Alihodžić, op. a.) i još neki naši ljudi. Zbog toga već neko vrijeme živim na relaciji Dubai – Barcelona – izjavio je Savić.

Savić je kao 16-godišnjak počeo košarkašku karijeru u matičnom Čeliku. Na dvojnu licencu uporedo je igrao i za juniore i za seniore Čapljine. Jedan je od najtrofejnijih košarkaša bivše Jugoslavije. Bio je svjetski prvak 1990. u Argentini s bivšom Jugoslavijom, ima i tri evropska zlata. Osvojio je i srebrenu medalju na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine. Dva naslova klupskog prvaka Evrope osvojio je sa Splitom (1990. i 1991. godina) te 1998. s italijanskim Kinderom. Grčki PAOK iz Soluna predvodio je do Kupa Radivoja Koraća 1994. Jedan je od rijetkih igrača koji je, nakon što je igrao za Barcelonu, nosio i dres madridskog Reala. U Italiji je igrao za gradske rivale Virtus i Skiper iz Bolonje, dok je u Turskoj nastupao za Efes Pilsen.

AVAZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno