Zločini

Zoo vrt “Sedam jarića”: Psi lutalice poklali koze

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stravičan događaj proteklog vikenda u Pet Zoo “Sedam jarića” u Zenici potvrdio nam je njegov osnivač Goran Jerkić. Divlji psi izvršili su pravi pokolj među tamošnjim životinjama.

– Ovo su samo neke od slika koje sam napravio poslije napada divljih pasa na jariće i koze. Dvije su zaklane, jedna je umrla naknadno od poderotina i ujeda, ostala je jedna mlada kozica i magarac, koji se uspio odbraniti. Psi su “poderali” daske, razvalili ulaz, rastjerali i jednu po jednu ubijali koze, kazao nam je Jerkić.

Zeničanka Branka Jurić, invalidna osoba bez zaposlenja, preko dobrih ljudi dobila je malo stado koza uokviru projekta Fonda za ekonomsko osnaživanje žena. Njenu namjeru da dugoročno riješi problem finansijske samostalnosti i neizvjesnosti prekinuli su psi lutalice, koji su napali štalu u kojoj su bile koze, uokviru Jerkićevog Pet Zoo dvorišta.

Ni dva psa u dvorištu nisu mogla da odbrane stado od pasa lutalica.

– Ove koze su stigle na moje imanje kao podrška ekonomskom osnaživanju žena i namjera nam je bila da u narednom periodu vratimo u naredne tri godine po pet jarića, pa da neke buduće žene dobiju podsticaj u kozama da žive rade i razvijaju svoje domaćinstvo. Ujedno u saradnji sa “Lotosom” organizacijom koja se bavi mentalnim zdravljem bila nam je namjera da se oko tih koza i magarca okupljaju djeca i porodice i da u prirodnom okruženju razvijaju svoje veze unutar porodice. Samoodrživost i ekonomska nezavisnost su bili principi kako ekonomskog osnaživanja žena na selu. Ovim napadom divljih pasa projekat je usporen. Takodje su bili zainteresovani i naši poznanici iz Udruženja “Budi mi prijatelj” i “Zvijezda”, kao i iz specijalne škole da dodju da se upoznaju sa životinjama i ako bude mogućnosti da neko od njih i zajaši Napoleona, našeg magarca. Obdanište Sindibad je takodje dalo svoju podršku ovoj našoj ideji. I oni su trebali biti naši redovni gosti. Tu je i naš prijatelj Ismail. Dječak rođen bez obje ruke, kazala nam je Jurić.

Ona je uputila pismo gradskoj upravi, u kojem ih obavještava o stravičnom događaju, te upozorava –

– Ovim pismom želja mi je da štetu koju očekujem da ćete mi izmiriti, jer iza ovog pisma sasvim prirodno je i policijski izvještaj, riješimo na miran i obostrano koristan način i da pokušamo to riješiti brzo. Jesen je blizu, ako brzo naknadite štetu biću u stanju nabaviti nove koze i sve ono šta smo mislili nastaviće živjetinapisala je Jurić Gradskoj upravi i resornoj gradskoj službi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno