Nogomet

ŽNK Čelik vodi stalnu borbu za golo preživljavanje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Teško stanje ženskog fudbala u Bosni i Hercegovini – ŽNK Čelik vodi stalnu borbu za golo preživljavanje – Nedavna kratka objava na Facebooku, odnosno, javna zahvala, koju je predsjednica ženskog nogometnog kluba (ŽNK) Čelik iz Zenice Vahida Mujčinović uputila našem treneru iz Sjedinjenih Američkih Država Muratu Alibašiću, povodom donacije opreme ovom klubu, na neki je način ogolila teško stanje u kojem se nalazi ženski fudbal u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da ovaj sport nije baš u fokusu sportske javnosti, iskoristili smo ovu objavu da gospođu Mujčinović upitamo za općenito stanje u ženskom fudbalu u BiH te o tome kako klub na čijem je čelu, u ovakvim uvjetima može egzistirati:

“Ženski fudbal je prilično omasovljen posljednjih godina, formiralo se mnogo novih klubova. Nažalost, nema još nekog značajnijeg kvaliteta u ligama jer kao i što sami znate kvalitetnog sporta nema bez adekvatnog načina finansiranja. Pretpostavljate, ako nemamo dobre uvjete, kvalitetnu ligu, onda, naravno, niko ne može ni očekivati ni tražiti dobre rezultate, kako na klupskom tako i na reprezentativnom planu. Ženski fudbal sveden je na minimalnu pomoć lokalne zajednice, čemu svjedoči primjer našeg kluba iz Zenice. Naime, ŽNK Čelik vodi stalnu borbu za golo preživljavanje, tu prije svega mislim na raspodjelu sredstava sa svih nivoa vlasti. Vjerujte, toliko malo dobijemo da nema šanse da možemo pokriti osnovne troškove. Naš tim, koji se takmiči u Prvoj ligi BiH, počeo je sa proljetnim pripremama i to u parku Kamberovića polja, jer para nemamo za trening na stadionu. Naravno, svakodnevno se “krpimo” sa osnovnom opremom i ova donacija gospodina Alibašića više je nego dobro došla, i mi mu se mnogo zahvaljujemo. Iskreno rečeno meni je jako žao što šira zajednica ne vidi činjenicu da smo mi potpora srednjem i visokom obrazovanju, jer nam je jedan od ciljeva skloniti djevojke sa ulice i usmjeriti ih ka sportu i obrazovanju. Za nas trenutno igraju fudbalerke koje su sada profesorice, medicinske radnice, apsolventice, studentice i učenice. Ovdje, također, moram istaći, značajnu ulogu koju u opstanku kluba imaju roditelji naših igračica. Oni su za razliku od mnogih svjesni s kakvim poteškoćama opstajemo i nije im teško, u granicama svojih mogućnosti, finansijski pomoći rad kluba. Hvala im na tome. Inače, na sportskom planu prošli smo u četvrt finale Kupa BiH za žene, dok smo jesenji dio prvenstva u Prvoj ženskoj nogometnoj ligi FBiH, grupa Sjever, završili na vicešampionskoj poziciji. Nažalost, sve ovo nije dovoljno da nađemo stalnog sponzora, jer su u Bosni i Hercegovini, još uvijek, mnogi koji mogu pomoći, “gluhi i slijepi” na ženski sport.”

BHDINFODESK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno