Biznis

Znate li šta znači IBAN ili SWIFT? Naučite osnovne finansijske pojmove

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Znate li šta znači IBAN ili SWIFT? Naučite osnovne finansijske pojmove – Centralna banka Bosne i Hercegovine je objavila publikaciju u kojoj su objašnjeni osnovni finansijski pojmovi koji se koriste u kontekstu novčanih transfera.

U publikaciji se podsjeća da svaka osoba koja želi primiti novac iz inostranstva mora sa pošiljaocom podijeliti sljedeće podatke: naziv i adresu banke, međunarodnu oznaku banke (SWIFT ili BIC kod), ime, prezime, adresu i IBAN broj računa. Preporučljivo je poslati i informaciju o korespondetnoj banci u državi pošiljaoca (ako je to moguće) i valuti računa (ako račun primatelja nije viševalutni).

SWIFT ili Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication je međunarodna bankarska mreža koja omogućuje kvalitetnu i sigurnu razmjenu poruka između banaka u svijetu i prihvaćena je u većini zemalja. SWIFT omogućava pristup raznim finansijskim institucijama, a svi procesi su automatizovani, što u konačnici skraćuje vrijeme transfera.

SWIFT ili BIC – Bank Identifer Code, koji se dobiva sa instrukcijom za uplatu, je jedinstvena identifikacijska šifra banke.

IBAN ili Internationa Bank Account number je jedinstveni identifikacijski broj bankovnog računa i prihvaćen je kao standard u međunarodnim platnom prometu. IBAN za Bosnu i Hercegovinu sadrži ukupno 20 alfanumeričkih oznaka.

U kontekstu novčanih transfera koristi se i pojam korespondentnog bankarstva. Korespondentna banka je strana banka koja za račun banke primatelja u Bosni i Hercegovini obavlja ugovorene poslove u inostranstvu odnosno određenoj državi svijeta.

Najneposredniji oblik saradnje jeste vođenje depozita u određenim valutama za potrebe vaše banke. Prednosti korespondentnog poslovanja su u konačnici brzina transfera i znatno niže provizije pošiljaoca i primaoca, što ovisi o odabranoj opciji plaćanja troškova.

Treba znati da pošiljalac određuje putem naloga za plaćanje opcije snošenja troškova u transferima putem bankovnih računa. Ponuđene oznake mogu biti: OUR – troškove snosi pošiljalac sredstava, SHA – troškove snose i pošiljaoc i primalac ili BEN – sve troškove snosi primalac sredstava.

Izradu i objavu publikacije “Međunarodni novčani transferi: osnovni pojmovi” podržali su Svjetska banka i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno