Info

Znate li šta je pisalo u prvom telegramu, prvom SMS-u, koje su bile prve riječi u telefonskom razgovoru

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Od dimnih signala do FaceTimea, način na koji smo komunicirali u posljednjih nekoliko stotina godina je evoluirao. Svaki napredak u tehnologiji označio je značajnu komunikacijsku prekretnicu koja nam je omogućila da dijelimo informacije dalje, brže i šire nego prije.

Prvi telegram je glasio:”Šta je Bog učinio?”

Prva poruka na pisaćoj mašini glasila je: “Brza smeđa lisica preskače lijenog psa”.

Prve riječi koje su podijeljene tokom prvog telefonskog razgovora bile su:”Mr. Watsone – dođite ovamo, želim Vas vidjeti”.

Prošlo je 30 godina od prve tekstualne poruke, koja je potpuno transformirala razgovor kakav poznajemo. Prva tekstualna poruka koja je ikada poslana je bila: “Sretan Božić”.

Ovu historijsku prazničnu čestitku poslao je 3. decembra 1992. godine tada 22-godišnji inženjer Neil Papworth u Vodafoneu na Orbitelu 901, a poslao ju je Richardu Jarvisu, svom izvršnom direktoru, koji je u to vrijeme bio na božićnoj zabavi.

Samo godinu dana poslije, 1993. godine, globalni gigant mobilnih telefona Nokia uveo je SMS funkciju sa potpisom “bip” upozorenja za dolazne poruke. U to vrijeme, tekstualne poruke bile su ograničene brojem od 160 znakova. Ovo je inspirisalo upotrebu stenografskih akronima koji se danas redovno koriste na engleskom govornom području, poput LOL (smijeh naglas) i FYI (za vašu informaciju).

No, tek 1999. godine tekstovi su se prvi put mogli slati i primati između mreža, a tri godine poslije, 2002. godine, više od 250 milijardi tekstova bilo je već poslano širom svijeta. Danas samo Amerikanci šalju više od dva triliona SMS-ova godišnje, a četiri od pet vlasnika mobilnih telefona redovno šalju poruke.

Od 2008. godine razmjena tekstualnih poruka usvojena je kako bi se prikupio novac, a The United Way je pokrenuo prvu ikada kampanju “tekst za doniranje”, koja je predstavljena tokom Superbowla XLII, piše Simpletexting.

U današnjem svijetu, preduzeća koriste SMS za sve: od anketa za povratne informacije i podsjetnika o terminima do obavještenja o isporuci i promotivnih kodova. SMS je promijenio način na koji preduzeća mogu komunicirati sa svojim klijentima, omogućavajući im da dođu do njih ondje gdje jesu sa svojim mobilnim telefonima u ruci.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno