Naše

Znanje vlasti o finansijama postaje opasno

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada F BiH na posljednjoj sjednici, 17.09. 2015. godine, je potvrdila da je Budžet za 2015. godinu „šupalj“ za 200 miliona KM. To je tek toliko da se može „ zakrpiti“ 10% svih deficita na godišnjem nivou u BiH. Iznos od oko 12 milijardi KM javnih prihoda ili oko 45% DBP ( društvenog bruto proizvoda BiH) očito nije dovoljan da pokrije deficitarne tekuće račune budžeta i fondova svih nivoa vlasti i gubitaka javnih preduzeća i ustanova.

Sistem upravljanja javnim dugom u BiH uopšte ne postoji. Alfabetsko znanje nosioca o finansijama, najviših nosioca vlasti iz oblasti javnih finansija , postaje veoma opasno.

Naravno, pitamo se za koga?

Odgovor je za sve građane jer se deficit pokriven kreditom mora namiriti od svih građana. Na kraju teret duga se prenosi na građane kroz veća izdvajanja u obliku poreza, naknada, cijena javnih usluga. Za ništa građani plaćaju svašta na principu „ daj i ako nema“. Plaćaju lošu javnu upravu, loše poslovanje javnih preduzeća, rastrošnu birokraciju, zaposlenu i besposlenu klijantelu.

Namjera izvršne vlasti morala bi biti osujećena od strane zakonodavne vlasti. Ali kako „ vrana vrani oko ne izbijaja“ očito da će sve biti pod starom.

Elementarna znanja o finansijama kažu da povlačenja novca za javnu potrošnju iz bankarskog sektora nisu dobra jer istovremeno cijenu plaća sektor privrede skupljim kreditima i nepovoljnijim uslovima finansiranja. U principu se preraspodjela obavlja na razini javni i bankarski sektor. Rekli bi „vuk sit i ovce na broju“. Banke imaju osigurane profitabilne plasmane , a nosioci vlasti pokrivaju svoju rastrošnost sve na principu „kada je šenluk neka i hala gori“. Jednostavno, narodski , rečeno „ ovjdje je neko z….. ili zakinut“. Rekli bi po onoj hiljadu puta oprobanoj formuli „ majmuna i bananae“ ; s tim da za razliku ovog našeg slučaja to se ne bi moglo desiti majmuni koji se samo jedan puta može prevariti.

I dok nam vlast laže i priča „ šupljak“ o nekim agendama ona očito ima namjeru pljačkati svoj vlastiti narod.

S toga i ova priča o Vladi F BiH na čelu sa inženjerem Fadilom Novalićem postaje najveća prevara.

Prevara koja će koštati građane da im u posljednih deset godina vanjski dug raste geometrijskom progresijom: 2,4,6, 8 i narednih očekivanih 10, 12 milijardi KM . Istina za volju to je još ispod onih 100 i nešto % duga Grčke; ali u za BiH još zastrašujuće kada se zna da već sedam (7) godina DBP raste ispod 1% i drži se na podioku od 26 milijardi KM uz stopu nezaposlenosti koja raste i približava se 50% , uz sve veće probleme unutrašnjih dugova i opšte nelikvidnosti. S toga je BiH na razini oko 10% stope štednje i 16% investicija u DBP što je daleko ispod potrebnih 25% štednje i 35% investicija.

Kako je o ovome pisao Keynes J.M. u svom kapitalnom djelu „ Opšta teorija zaposlenosti, kamata i novca“, dalekih 30- tih godina 20 vijeka?

Preporuka inženjeru Novaliću i njegovoj Vladi je da problem „inženjerski“ spusti na razinu štednje i investicija te da po kenzijanskom učenju primjeni model aktivne ekonomske politike koja će jačati efektivnu tražnju. Naravno tražnju bi trebalo povećati u javnom i privatnom sektoru. Za početak bi trebalo uraditi ono što je logično a to je da se sav taj novac od 200 miliona KM usmeri na javne radove infrastrukture koja postaje smetnja razvoju od opštinskog / općinskog/, preko, kantonalnog / županijskog/ nivoa. Tek tada bi bilo logično da premijer Novalić i njegova Vlada zna da vlada i da osim izbacivanja iz pregovora radnika o kolektivnih ugovora zna da izbaci silnu kamarilu nesposobnih javnih djelatnika u silnim organinma vlasti i upravama javnih preduzeća i javnih ustanova. Teka tada bi građani odahnuli i bar imali nadu da se može očekivati razvoj uz povoljne uslove na finansijskom tržištu i ulaganja svoje štednje u obveznice i dionice u javnom sektoru.

Na taj način bi se promijenila i uloga bankarskog sektora na čelu sa Centralnom bankom ; koja je postala puka mjenjačnica , a banke obična tezga za visoke profite .

Na ovaj način bi Vlada inženjera Novalića bila na tragu rješenja osnovnog problema. Taj problem je nezaposlenost.

Bosna Hercegovina je prema istraživanjima Ekonomskog instituta Univerziteta u Sarajevu sa najvećom stopom radno neaktivnog stanovništva, preko 70%. Time bi se recept i problem iz Kejnesovog vremena potvrdio da visok stepen zaposlenosti postiče agregatnu tražnju putem mjera monetarne i fiskalne politike . Tek tada bi se postavilo i ključno pitanje odgovornosti vlasti i nosioca pojedinih politika, prije svega monetarno- kreditne i fiskalne. Do tada , uz ovu katastrofalnu nakanu Vlade F BiH, gubi se i najmanja mjera nade za promjene ; te na taj način pravilno formiran stav prema potrošnji, likvidnosti, visini plata ( najamnina), prinosom na kapital ( ROA i ROE) i količini novca koju definiše centalna banka

Prof. Dr. Izudin Kešetović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno