Nogomet

Zmajice nakon gostujućeg trijumfa protiv Bjelorusije na pobjedu jurišaju i sutra protiv Slovenije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ženska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra će u Trening centru Nogometnog saveza BiH u Zenici protiv Slovenije igrati meč 2. kola prvog izdanja UEFA Lige nacija (16.00 sati), u sklopu koje su  u petak, u mađarskom Gyoru, kao gošće s 2:1 porazile Bjelorusiju u grupi 4 Lige B.

Golove za bh. tim protiv Bjeloruskinja postigle su Maja Jelčić i Andrea Gavrić. Slovenke su, pak, na svom terenu poražene s 0:2 od Češke. Bio je ovo prvi trijumf bh. tima nakon devet utakmica bez pobjede, od kojih osam poraza, a zadnji su trijumf upisale još 12. aprila prošle godine na gostovanju kod Crne Gore (2:0), u sklopu kvalifikacija za ovogodišnje svjetsko prvenstvo.

– Najavili smo da nam je jako bitno da pobijedimo prvu utakmicu. Bilo je teško i zahtjevno, ali djevojke su dale sve od sebe. Pokazale su želju za pobjedom i igrale onako kako smo očekivali. Bilo je zaista i puno grešaka, ali je najvažnije da smo pobijedile – kazala je na današnjoj pres-konferenciji u TCNSBiH u Zenici bh. selektorica Samira Hurem.

Naglasila je kako je važno da su novo takmičenje otvorile pobjedom, jer su mlada ekipa koja “treba da se diže i da podiže samopouzdanje te da psihološki mnogo lakše ulaze već za naredni meč”.

– Meč protiv Slovenije bit će još zahtjevniji i kvalitetniji. Znamo da Slovenke imaju jako dobre igračice, koje igraju u dobrim klubovima i dobrim ligama. Poznajemo i način na koji igraju. Ono što su Slovenke napravile u zadnje dvije godine zaista je za sve pohvale – svi ti njihovi rezultati. Ali, mi smo potvrdili da smo kvalitetna ekipa. Mi smo uspjeli pobijediti Bjelorusiju u gostima i to nam daje za pravo da i u ovoj utakmici odigramo jako dobro. Ako djevojke ispoštuju sve sve što dogovorimo i ako se budu ponašale kao na ovoj utakmici, a vjerujem da hoće, da će i rezultat biti na našoj strani – dodala je Hurem, koja je pozvala navijače da ih sutra podrže te da napune tribine zeničkog stadiona.

Najavila je kako neće biti velikih promjena, ali da će zbog kvaliteta gostujućeg tima ipak uraditi neke korekcije.

– Stvarno sam zadovoljna ovim mladim timom, s obzirom da godinu dana nisam bila tu. Ali, vidi se napredak, vidi se da su cure napravile određene transfere u inostrane klubove, što im daje mogućnost da što više napreduju, a nama da pomažu i daju kvalitet u reprezentaciji. Samopouzdanje nam je jako poraslo nakon prve pobjede, pogotovo nakon niza, hajde da kažem, nekih poraza koje smo imali u prošlosti – kazala je kapitenka Nikolić.

Domaća publika i domaći teren, dodala je, daje im pravo da se nadaju i da će sutra gostujuće bodove protiv Bjelorusije potvrditi novim uspjehom protiv Slovenije. Ambicije ovog tima, istakla je, uvijek su velike, ali prije svega žele da napreduju iz utakmice u utakmicu te da će biti nagrađene.

Slovenija ima kvalitetne individualce i tim, ali vjeruje da imaju više samopouzdanja i izgleda za pobjedu.

– Sigurno je da je atmosfera dosta ljepša kada pobijedite utakmicu, posebno što smo imali teži period, niz, ne bih rekla poraza, nego lekcija u prošlosti. Ostvarili smo napokon tu pobjedu, nakon devet utakmica. Drugačija je odmah atmosfera, drugačiji pristup. Puno je ljepše i zabavnije biti u ovako ozbiljnom okruženju – kazala je Marija Aleksić, koja je istakla kako su na domaćem terenu favoriti i protiv Slovenije.

Puno će detalja odlučiti o ishodu meča, ali vjeruje kako su one favoriti te da mogu potvrditi pobjedu iz prvog kola.

– Imamo puno toga da pokažemo i dokažemo, a imamo i priliku za to. One će se, isto, na svoj način boriti da uđu u ovu utakmicu najbolje što mogu – kazala je Aleksić.

Nova generacija bh. mladih igračica, smatra, vrlo je dobra i na putu su da postanu i vrhunske igračice, a to će im, podvlači, omogućiti nastupi za državnu reprezentaciju. Poziva na strpljenje da to i postignu, ali uspjesi su omogućili i njoj da kroz nastupe u bh. reprezentaciji izbori inostrani angažman.

– Nastojimo da budemo najbolja verzija sebe kada dođemo ovdje, da bismo imali šta da pokažemo negdje drugo – kazala je Aleksić.

Na spisku za prve dvije utakmice nalaze se: Jelena Gvozderac (Emina), Indira Faković (SFK 2000 Sarajevo), Envera Hasanbegović (SFK 2000 Sarajevo), Ena Šabanagić (Fomget GSK, Turska), Andrea Gavrić (1. FC Köln, Njemačka), Selma Kapetanović (Al-Ula, Saudijska Arabija), Amela Kršo (SFK 2000 Sarajevo), Elma Smajić (Diósgyőri VTK, Mađarska), Gloria Slišković (Juventus, Italija), Marija Ana Milinković (SFK 2000 Sarajevo), Zerina Piskić (SFK 2000 Sarajevo), Dajana Spasojević (SFK 2000 Sarajevo), Marija Aleksić (Beşiktaş JK, Turska), Aida Hadžić (Trabzonspor, Turska), Una Rankić (Leotar), Merjema Medić (Osijek, Hrvatska), Sofija Krajšumović (Crvena Zvezda, Srbija), Ena Taslidža (Turbine Potsdam, Njemačka), Emina Ekić (Racing Louisville, SAD), Elma Husić (Emina), Maja Jelčić (Inter, Italija), Milena Nikolić (Basel, Švajcarska), Minela Gačanica (SFK 2000 Sarajevo).

BiH će 27. oktobra igrati na domaćem terenu protiv Češke, protiv koje će u gostima igrati već 31. oktobra, dok će uzvratni meč protiv Slovenije u gostima igrati 1. decembra. Petog decembra ugostit će Bjeloruskinje, čime će i okončati ovo takmičenje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno