Nesreće

Zli brijeg kod Kaknja, danas je 24 godine od tragedije koja je u crno zavila desetine porodica iz Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na današnji dan, prije dvadeset četiri godine, 13. maja 2000. godine dogodila se stravična saobraćajna nesreća u mjestu Zli brijeg kod Kaknja. Autobus pun putnika survao se sa dvadeset metara visine, sa magistralnog puta, u rijeku Bosnu.

Na mjestu su poginula 42 od 54 putnika. Bile su to osobe koje su iz Zenice krenule na vjersku svečanost – mevlud na Buni kod Mostara.

Ukupan broj poginulih u prometnoj nesreći povećan je na 43, nakon što je jedna od ozlijeđenih osoba naknadno preminula u bolnici u Zenici. istovremeno, jedanaest preživjelih zadobilo je tada teške ozljede i njihov oporavak je trajao mjesecima. Autobus privatnog poduzeća Buco iz Zenice u ranim jutarnjim satima survao se s dvadeset metara visokog mosta u rijeku Bosnu kod mjesta Zli Brijeg, pri čemu su na mjestu poginula 42 od 54 putnika.  Prema izjavama preživjelih, neposredno prije slijetanja s mosta na cesti Zenica-Sarajevo, autobus se zatresao i naglo skrenuo na lijevu stranu, probivši pritom dvostruku zaštitnu ogradu.

Svi su nastradali putnici s područja Zenice, a riječ je uglavnom o starijim osobama. Do sada su samo nekim članovima porodica isplaćene naknade za pretrpljene duševne boli, uglavnom zato što je preduzeće ‘Buco-trans’ u međuvremenu otišlo u stečaj. Utvrđeno je da je do nesreće došlo zbog neispravnosti autobusa. Krivično su odgovarali Vehid Džananović, direktor i vlasnik, koji je osuđen na četiri i po godine, te Enes Ćano, šef održavanja mehanizacije u firmi “Buco”, koga je Kantonalni sud u Zenici osudio na osam godina zatvora.

Mnogi su s radošću ispratili svoje najbliže na tradicionalni mevlud na Buni kod  Mostara, a pola sata nakon radosnog ispraćaja njihove domove je obavila tuga.

U teškoj saobraćajnoj nesreći kod Kaknja na Ahiret su preselili, prema tadašnjim izvještajima: Saliha Ramuši, Fehim Durmiš, Muhamed Karalić, Šida Mašić, Alija Baručija, Muharem Keleštura, Fuada Keleštura, Fatima Šišić, Zekija Ćosić, Behisa Bektaš, Sadik Alić, Elvedin Buljubašić, Ruvejda Buljubašić, Izeta Fetić, Šeherzada Djulić, Latifa Orlić, Besim Mujčinović, Habiba Novalić, Šida Fikadžić, Muhamed Mustajbegović, Mustafa Bajrambašić, Fatima Čajdrić, Fuad Dedić, Arif Muračević, Rahima Zec, Ramo Kezić, Zemina Dedić, Nadžija Karadžez, Hemida Imamović, Envera Jahić, Derviša Mujezinović, Zaim Halilović, Esad Mašić, Fatima Smajlović, Safet Mustafić, Hasib Čolaković, Refik Velić, Rifa Zadić, Emina Zlatić, Emisija Baručija, Muharem Zgonjić, Pemba Mehić i Osman Murtić. Trako Sefija je naknadno dodata na ovaj spisak.

Nakon nesreće tražena više od deset dana rijekom Bosnom i to od mjesta nesreće pa sve do brane na Kanalu, pa i dalje, bile su uključene mnoge ekipe na terenu, specijalci sa čamcima i većina ribara koji su poznavali taj teren, policija…

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno