Biznis

ŽFBiH blokirani računi: dug 182, 3 miliona KM

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine (ŽFBiH) su saopćile da je Porezna uprava Federacije BiH 15. januara ove godine blokirala transakcijske račune ŽFBiH zbog neizmirenih obaveza u iznosu od 182.380.414,80 KM.

Pomenuta dugovanja odnose se na neizmirene obaveze Željeznica FBiH po osnovu doprinosa za PIO/MIO, doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, za zdravstveno osiguranje, za fond solidarnosti zdravstva, druge poreze, kamate i troškove prinudne naplate za period od 2001. do 2014. godine.

– Uzrok nastalih poreznih dugovanja je neispunjavanje obaveza Vlade Federacije BiH prema Željeznicama FBiH, prije svega, nesprovođenje Zakona o finansijskoj konsolidaciji ŽFBiH, prema kojem je Vlada FBiH preuzela na sebe obaveze uplate svih doprinosa, zdravstvenog, socijalnog i penzionog osiguranja za period od 1. januara 2008. do 31.decembra 2012. godine. Isti ovaj zakon donesen je i za rudnike u FBiH i u potpunosti se primjenjuje, dok su ŽFBiH stavljene u neravnopravan položaj u odnosu na druga javna preduzeća na koje se primjenjuje navedeni zakon, te je samo po tom osnovu Vlada FBiH dužna ŽFBiH 179 miliona KM – navode iz ŽFBiH.

Zbog svega toga, kako dodaju, Željeznice FBiH posluju u izuzetno otežanim uslovima, te neće biti u mogućnosti ispunjavati svoje dospjele obaveze što može dovesti u pitanje ne samo opstojnost ŽFBiH već i do kolapsa privrede i svih privrednih subjekata naslonjenih na ŽFBiH.

S obzirom na ozbiljnost situacije i moguće posljedice, Uprava ŽFBiH je pozvala sve nadležne organe da se uključe u rješavanje ovog problema, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem