Naše

Žestoka borba Zeničana za Sedinu Babanović na humanitarnoj aukciji braće Petrović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Rano paljenje javne rasvjete protekle subote u Zenici trebalo je po običaju najaviti još jednu prohladnu jesenju noć, zbog koje se radije odlučujemo povući u zaklone svojih domova, tražeći odušak od životne rutine i često jedni od drugih. Ipak, neki su ljudi odlučili okupiti se na jednom mjestu i Suncem svojih duša učiniti da usred noći svane dan u mislima jedne mlade žene koja predugo trpi bol, donoseći nam tako svjetlo za novu inspirativnu priču o dobroti u režiji poznate zeničke braće Ivana i Andrije Petrović.

Slikajući za Sedinu Babanović, kojoj su hitno potrebna novčana sredstva za operaciju zamjene proteze desnog kuka, likovni umjetnici iz BiH i regiona na poziv Petrovića okupirali su svojim platnima i stalcima za slikanje plato ispred njihovog ugostiteljskog objekta „Krčma BP“, stvarajući svoja djela posvećena „ŽENI – MAJKI ZA KORAK LAKI“ pred očima brojnih posjetitelja. Od jutarnjih sati u prostoru i ljetnoj bašti ovog objekta neprestano je vrvjelo od ljudi, koji su dolazili podržati Petroviće u namjeri da svaku zarađenu marku od prodaje proizvoda iz svog asortimana doniraju za Sedinu, odričući se cjelokupne dnevne dobiti za troškove njene operacije. Na platou su bile dostupne i knjige za kupovinu, kao donacija književnika Emira Sokolovića ispred kluba „Plava paleta“ te besplatne slastice, kojima su se organizatori potrudili da počaste umjetnike i goste.

40 izvrsnih umjetničkih slika, kako ranije doniranih, tako i na koloniji izrađenih, bilo je spremno za aukcionu prodaju koja je uslijedila u šest sati poslijepodne. Pod svjetlima reflektora otvorila ju je glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Ermina Nišić, na čiji šarm i snažne emotivne poruke niko od posjetitelja nije mogao ostati ravnodušan. Lajtmotiv o jakoj ženi, podstaknut upravo životnom pričom Sedine Babanović, upotpunila je svojim poemama i glumica Lana Zablocki, a srca raznježio mladi Tarik Hrustić sevdalinkom, spontano lateći se mikrofona uz pratnju na harmonici vrsnog Amela Gađuna.

Zbog borbenosti učesnika aukcije u nadmetanju za kupovinu slika, euforija se naprosto osjećala u zraku, koju je glumica Nišić vješto dovodila do usijanja. U jednom momentu činilo se da se glavna borba u otkupu po višoj cijeni vodila između žena i muškaraca, u kojoj je ovaj put na svu sreću pobjedu odnijela muška volja da ženama dokažu kako je njihova želja da im budu podrška i čvrst oslonac u dobru i zlu ipak prirodno jača. Tako je svih četrdeset umjetničkih slika uspješno prodato po cijenama za koje se može reći da su poprilično pristojne, s obzirom na nezavidni životni standard građana dodatno pogođen nimalo lakim vremenima velike inflacije. Neke od ranije izloženih slika putem društvenih mreža kupljene su od Zeničanki i Zeničana iz dijaspore, koji su i na ovaj način pokazali da suosjećaju sa svojim sugrađanima, iako su godinama daleko od rodnog grada. Također, nekoliko njih na samoj aukciji kupili su i njeni organizatori braća Petrović, pri čemu je Andrijin sportski duh pokazao svoju žestinu.

Dirljiv prizor ljudskosti na aukciji priredio je prisutnima učesnik s najviše otkupljenih slika, koji je jednu od njih uz zagraljaj podrške poklonio Sedini, sa iskrenim željama da što prije ostvari svoj „korak laki“, na radost njenog dvanaestogodišnjeg dječaka, čija je samohrana majka. Pogledi posjetitelja orosili su se suzama na nježni čin Sedinine male sestrične, koja je i svoju sliku otkupljenu na aukciji poklonila njoj, kao pokaz koliko njeno dječije srce želi da joj tetka bude zdrava i sretna.

Nakon što je aukcija završena uspjehom, kakvim se iskreno nisu nadali ni sami organizatori, posjetitelji su se iz ljetne bašte na platou premjestili u unutrašnji prostor objekta „Krčma BP“, u kojem su uz pjesmu i svirku Amela Gađuna i Osmana Najetovića nastavili družiti se sa Sedinom i velikodušno ostavljati svoje priloge za njenu operaciju u humanitarnu kutiju. Sasvim očekivano, duboko ganuta ljubavlju i podrškom pruženom od svojih sugrađana, Sedina nam je najviše kazala svojim osmijehom, pomiješanim sa sjetom u očima, naslikanom bojama neispričanih boli.

Ali boli koja će ubrzo prestati, jer je zahvaljujući naporima Ivana i Andrije i armije dobrih ljudi, nakon uspješne organizacije ove humanitarne kolonije i aukcije, Sedini ostalo još samo malo do konačnog cilja. Naime, kako su nam kazala braća Petrović, u subotu su od ostvarene dobiti i prodatih umjetničkih slika prikupili dodatnih 7.500 KM pa je tako do iznosa ukupnih troškova za operaciju preostalo prikupiti još oko 8.000 KM, a zbog čega će nastaviti sa provođenjem apela za pomoć, sve dok se ne skupi 35.000 KM.

I više nego sretni što su uspjeli vratiti Sedini nadu da će lakim korakom uskoro zakoračiti u neka njena ljepša vremena, braća Petrović još jednom se od srca zahvaljuju svima na povjerenju i velikodušnom odzivu, likovnim umjetnicima koji su donirali svoje slike i uzeli učešće na koloniji te osobito svojim prijateljima i poslovnim partnerima za pomoć u realizaciji ovog događaja i njegovom sponzorisanju.

„Strašno je kada upoznate osobu, koja vam se javi za pomoć, ispriča svoje cjeloživotne muke i kaže da ste joj njena posljednja nada. Na to jednostavno ne možete ostati bešćutni, osobito kada znate da je to jedna mlada žena, koja ujedno mora ispuniti i svoju ulogu majke te istovremeno biti i majka i otac svome sinu. Zato i ovu priču moramo dovesti do njenog kraja sa sretnim početkom, jer to dugujemo prema svim ženama i majkama, koje su stub našeg društva te u čiju čast sve ovo i činimo,“ poručili su nam Petrovići.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno