Naše

Na današnji dan: Krunisanje prvog bosanskog kralja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Datum 26.oktobar 1377. godine, lokacija Mile kod Visokog, zabilježeni su kao datum i mjesto krunisanja prvog bosanskog kralja, Tvrtka I Kotromanića. Prvi kralj srednjovjekovne bosanske države Tvrtko I Kotromanić je jedan od najznačajnih historijskih ličnosti naše zemlje. Na vlasti je proveo nepunih 38 godina, a vrijeme njegove vladavine je poznato kao doba najvećeg teritorijalnog uspona srednjovjekovne Bosne.
Tvrtko I Kotromanić je na vlast u srednjovjekovnoj Bosni došao kao 15-godišnji dječak, kada je 1353. godine naslijedio Stjepana II Kotromanića. Tadašnja bosanska banovina bila je u nepovoljnom političkom položaju zbog čestih unutardržavnih nadmetanja vlastele, ali i zbog pretenzija Ugarske da ima kontrolu nad Bosnom.
Vremenom je mladi ban Tvrtko preuzeo kontrolu i uz mudre političke odluke počeo širiti državni teritorij. Proširio je Tvrtko granice srednjovjekovne Bosne prema Drini, ali najznačajnije proširenje je uslijedilo prema moru i otocima Braču, Hvaru i Korčuli. Najveći teritorijalni opseg srednjovjekovna Bosna je dostigla za vrijeme Tvrtkove vladavine.
Stekavši moć i sigurnost Tvrtko je 1377. godine odlučio da se kruniše za kralja. Godinama je postojalo ustaljeno mišljenje da je Tvrtko krunisan u Mileševi (Srbija), ali rezultati istraživanja historičara upućuju na to da je Tvrtko ipak krunisan u Milima kod Visokog, a da ga je vjerovatno krunisao djed (did) Crkve bosanske.
Puni naziv Tvrtkove titule glasi Kralj Srbljem, Bosni, Pomorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajem, Zapadnim Stranam, Usori i Podrinju. Iako se uzima datum njegovog krunisanja 26. oktobar 1377 godine, s obzirom da je riječ o srednjem vijeku to ne možemo sa sigurnošću tvrditi.
“Nažalost nigdje ne piše tačan datum krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića, tako da je riječ o pretpostavkama ali je velika vjerovatnoća da je Tvrtko krunisan na dan Sv. Dimitrija, što odgovara 26. oktobru”, istakao je Emir Filipović, profesor na odsjeku za historiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.
U svakom slučaju Tvrtko je vladao u vrijeme najvećeg procvata bosanske države u srednjem vijeku. Čitava Dalmacija je pripadala Bosni, razvijala se trgovina, rudarstvo i zanatstvo. Tvrtko je počeo kovati zlatni novac a jedno od najvećih ostavština kralja Tvrtka je grad Novi (danas Herceg Novi), kojeg je Tvrtko izgradio za potrebe trgovine i prodaje soli.
Kralj Tvrtko je umro 1391. godine, a naslijedio ga je Stjepan Dabiša. Nakon toga uslijedio je period burnih dešavanja na Balkanu, jer Osmanlije počinju sve intenzivnije upadati na teritorij balkanskih zemalja, a srednjovjekovna Bosna više nikada nije vratila ugled iz vremena Tvrtka I Kotromanića.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno