Zenica

Zeničko udruženje Naš most dobilo Plaketu Grada Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje Naš most Zenica, koje se bavi pružanjem podrške i pomoći ranjivim i socijalno isključenim grupama, dobilo je značajno priznanje za svoj rad – Plaketu Grada Zenice za izvanredne rezultate u promicanju kvaliteta života u Zenici i njenoj okolici. Nagrada će biti dodijeljena na Svečanoj ceremoniji koja će biti održana 20. marta, na Dan Zenice.

Plaketa Grada Zenice dodjeljuje se osobama i organizacijama koje su se istaknule u svom radu i doprinijele poboljšanju kvalitete života u gradu. Udruženje Naš most Zenica je dobilo ovo priznanje zbog svog rada i zalaganja u rješavanju problema marginaliziranih grupa poput starijih osoba, žena i osoba s invaliditetom.

Ovo priznanje je još jedna potvrda da je rad udruženja Naš most Zenica od velike važnosti za zajednicu u kojoj djeluje. Kroz svoje projekte i programe, Udruženje pruža podršku i pomoć osobama koje se bore s različitim izazovima, te ih motivira da se aktivno uključe u društveni život i ostvare svoje potencijale. Ali ovo nije prvo priznanje koje je udruženje Naš most dobilo u zadnjih nekoliko godina.

Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala je napore udruženja Naš most Zenica da kroz umjetnost i kulturu ohrabri starije osobe u BiH da se aktivnije uključuju u društveni život zajednice, socijalizuju se i pozitivno utiču na svoje i opšte psiho-fizičko zdravlje. Naš most Zenica jedina je institucija/organizacija iz BiH koja je uvrštena u globalnu bazu Svjetske zdravstvene organizacije kao primjer dobre lokalne prakse prilagođene za i usmjerene ka osobama treće životne dobi.

Predsjednica udruženja Zdena Šarić jedna je od 50 svjetskih lidera i liderica Ujedinjenih naroda koji unapređuju kvalitet života starijih osoba. Dekada zdravog starenja inicijativa je Ujedinjenih naroda koja okuplja vlade, civilno društvo, međunarodne agencije, akademsku zajednicu, medije i privatni sektor iz zemalja iz cijelog svijeta s ciljem poboljšanja života starijih ljudi, njihovih porodica i zajednica u kojima žive. Dekada je prepoznala jedinstvenost aktivizma Šarić među brojnim nominovanim osobama iz cijelog svijeta koji unose inovacije u oblasti rada kojima se bave kako bi poboljšali živote starijih osoba.

Od 2021. godine, udruženje Naš most Zenica je ambasador Bosne i Hercegovine pri međunarodnoj Michelangelo Fondaciji i njegovom prestižnom digitalnom vodiču kroz umjetničke zanate Homo Faber. Tako se udruženje Naš most pridružilo porodici vrhunskih evropskih kulturnih institucija kao što su Nacionalni Muzej Irske, Umjetnički atelje iz Pariza, Kreativna akademija iz Milana, Stipendijski Fond Kraljice Elizabete iz Londona, i drugih prestižnih organizacija i institucija koje su imenovane ambasadorima vlastitih država. Takođe, galerija udruženja Naš most uključena je u Homo Faber Vodič jer je prepoznata kao mjesto koje njeguje izvrsnost u kreativnosti.

Naš most Zenica je neprofitna organizacija koja kroz umjetničke i kulturne aktivnosti podržava socijalno uključivanje ranjivih grupa. Naš most Zenica je do sada uspostavio brojne lokalne i međunarodne kulturne i umjetničke inicijative s kulturnim organizacijama iz Evrope i Azije namijenjene starijim osobama, ženama i osobama s invaliditetom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno