Zenica

Zenički univerzitet naredne sedmice brojnim događajima obilježava 23. godišnjicu postojanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svečana akademija te promocija završenika prvog i drugog ciklusa studija bit će centralne manifestacije ovogodišnjih Dana Univerziteta u Zenici (UNZE), kojima najmlađi bosanskohercegovački javni univerzitet naredne sedmice obilježava 23. godišnjicu postojanja.

Dani UNZE-a počinju u ponedjeljak, 16. oktobra, sportskim takmičenjima studenata, koja će se odvijati do 19. oktobra. Okrugli sto o temi “Saradnja univerziteta i lokalnih zajednica – stanje i perspektive na primjeru UNZE-a i Općine Tešanj” je 17. oktobra u toj općini, kazao je na današnjoj pres-konferenciji rektor Univerziteta prof. dr. Jusuf Duraković.

– Htjeli smo pokrenuti jednu aktivnost na čitavom Kantonu. Počinjemo od sjevera, od općine Tešanj, da se pokušamo približiti lokalnoj zajednici i da vidimo šta to tišti lokalnu zajednicu, zbog čega nemamo dovoljan proj studenata iz pojedinih općina, kakava je saradnja sa privrednim sektorom, šta to mi možemo promijeniti, šta privredi, odnosno realnom sektoru treba…Okrugli sto bi trebao dati odgovore na ta pitanja – najavljuje Duraković.

Drugi okrugli sto, o temi  “Perspektive visokog organizovanja”, bit će održan 19. oktobra  u Zenici, na koji su pozvani rektori svih univrziteta sa prostora bivše Jugoslavije, a doći će i tri rektora iz Republike Turske.

-Očekujemo da taj okrugli sto provedemo na način da dođemo do određenih zaključaka u smislu priznavanja diploma u zemljama Evropske unije, da damo naznake kako dalje razvijati visokog obrazovanje u Bosni i Hercegovini i šire – kaže Duraković.

Prije subotnje promocije završenika prvog i drugog ciklusa – 364 prvog te 48 drugog ciklusa, koja će 21. oktobra s početkom u 11 sati  biti održana u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”, u srijedu, 18. oktobra, u Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici bit će održana i Svečana akademija. Tom prilikom bit će promovirano pet doktora nauka te dodijeljene Nagrade rektora i priznanja UNZE-a za proteklu godinu.

Zenički univerzitet danas ima osam fakulteta: Fakultet inženjerstva i prirodnih nauka, Mašinski, Politehnički, Filozofski, Pravni, Ekonomski, Medicinski te Islamsko-pedagoški fakultet i oko 4.000 studenata, a članice UNZE-a su i Studentski centar s 228 kreveta te Institut “Kemal Kapetnović” Zenica.

Prorektorica za nastavu i studentska pitanja prof. dr. Maša Alijević istakla je kako su ove godine na prvi i drugi ciklus studija upisali 730 studenata, što je više nego prošle godine te su zbog tog zadovoljni.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno