Zenica

Zenički studenti se neće vraćati u dom do jeseni

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenički studenti se neće vraćati u dom do jeseni – Senat Univerziteta u Zenici (UNZE) donio je odluku da se ispiti realizuju u prostorijama fakulteta, ali Studentski centar Zenica (SCZ) ovog ljeta ipak neće moći primati studente i obezbijediti im boravak te spremanje ispita u domu, kazao je direktor SCZ Dino Eminović.

On ističe da nije moguće obezbijediti socijalnu distancu u uslovima zajedničkog stanovanja pa su odlučili izostanak studenata toko ljeta iskoristiti za uređenje soba.

“Čekamo odluku da se van snage stavi rješenje o mobilizaciji naše zgrade za potrebe smještaja zdravstvenih radnika, odnosno zaposlenika Kantonalne bolnice Zenica. Nadamo se da će to biti do kraja maja, nakon čega bismo mogli pristupiti raspisivanju tendera i realizaciji naših planova”, kaže Eminović, te napominje da im je izostanak studenata zbog pandemije korona virusa, od 12. marta, prouzrokovao na mjesečnom nivou gubitak od oko 70.000 KM.

Najavljuje da će svih 87 soba, ukupnog kapaciteta 228 ležaja, tokom ljeta  dobiti novi pod od laminata, nove krevete, madrace, plakare, stolove i stolice.

“Naravno, sve će sobe biti i okrečene pa će naši studenti 15. septembra, kada ponovo useljavaju, imati puno ugodniji prostor za život i učenje. Sredstva smo već obezbjedili, ali se nadamo da neće biti problema u realizaciji zbog tendesrkih postupaka. Vlada ZDK, odnosno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK obezbijedilo je 100.000 KM, a ostatak novca osiguraćemo iz naših, tekućih sredstava”, najavljuje Eminović, koji procjenjuje da će ova investicija ukupno koštati oko 120.000 KM.

Zenički dom je u periodu od 2015.-2019. godine uložio više od 250.000 KM za postavljanje nove fasade, zatim plastificiranih prozora i vrata, solarnih panela za zagrijavanje vode, postavljanje štedljivih rasvjetnih tijela te trakastih zavjesa u sobama.

Sredstva su obezbijedili Vlada ZDK (120.000 KM) , Federalno ministarstvo prostornog uređenja i okoliša (50.000 KM), Švajcarski Caritas (12.000 KM),  a ostatak UNZE-a i SCZ.

“Ove godine nismo u mogućnosti zamijeniti vodovodne i kanalizacione instalacije u kupatilima i cijelom objektu, za što će nam treba između 150.000 i 200.000 KM, ali i to ćemo planirati da uradimo naredne godine. Predali smo zahtjev i za izgradnju zgrade depadansa, kojim bismo dobili novih 100 do 120 kreveta, čime bismo uvećali kapacitet za 50 posto, što bi i zadovoljilo naše potrebe za duže vrijeme”, ističe Eminović.

Napominje da će za početak gradnje depadansa, po modelu javno-privatnog partnerstva, morati sačekati usvajanje Regulacionog plana Grada Zenica, za katastarsku opštinu Crkvice.

SCZ će konkurs za prijem studenata na smještaj u novoj akademskoj 2020./2021. godini raspisti 24. avgusta, a biće otvoren 30 dana.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno