Zenica

Zenički studenti obavili praksu iz Krivičnog procesnog prava u pravosudnim institucijama ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pravni fakultet Univerziteta u Zenici (PFUNZE) bio je domaćin okruglog stola “Implementacija stručne studentske prakse” u okviru okončanja prvog kruga projekta “Jačanje pravosudnog sistema kroz unapređenje praktičnog osposobljavanja studenata prava u Bosni i Hercegovini” (JUST ED projekt).

Radi se o pilot-projektu koji je zenički fakultet realizirao u saradnji s Nacionalnim centrom za državne sudove – Ured BiH te u sklopu kojeg je 30-ak studenata treće godine ovog fakulteta tokom zimskog semestra obavilo stručnu praksu iz Krivičnog procesnog prava u pravosudnim institucijama.

– U okviru ovog predmeta, a u sklopu ovog projekta, studenti su obavili stručnu studentsku praksu u pravosudnim institucijama u Zeničko-dobojskom kantonu. Moram istaknuti da su naše dvije studentice praksu obavile u dvije advokatske kancelarije u Zenici. Praksa je fakultativna – studenti su mogli da biraju da li će je obaviti, ali jako pozitivno je da je 30 studenata odabralo opciju da pohađa praksu. U suštini njih i ima oko 35 do 40, tako da samo mali broj studenata nije pohađao ovu praksu – kazala je koordinatorica projekta i viša asistentica na Katedri za krivično pravo PFUNZE-a Lejla Zilić-Ćurić.

Naglasila je kako se radi o jednogodišnjem projektu, u sklopu kojeg će i studenti četvrte godine PFUNZE-a, tokom ljetnog semestra, obaviti praksu iz Građanskog procesnog prava na Općinskom sudu u Zenici.

– Projekat će time oficijelno biti zatvoren, ali mi se iskreno nadamo da ćemo saradnju, koju smo uspostavili sa pravosudnim institucijama, nastaviti i u narednom periodu – kazala je Zilić-Ćurić.

Studenti su praktični dio nastave u sklopu zimskog semestra obavili pod mentorstvom stručnjaka te u prostorijama Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, Općinskog suda Zenica i Kantonalnog suda Zenica.

Sudija Općinskog suda u Zenici Sabrija Agić, koji radi na Krivičnom referatu, bio je mentor za četvero studenata zeničkog fakulteta.

– Četiri studenta odradili su praksu od po 15 sati. Imam lijepo iskustvo s njima, jako su bili zainteresovani, a i dobro su vaspitana djeca. Trudili su se da što više saznaju. Pružio sam im određena iskustva i saznanja te se nadam da su otišli bogatiji nego što su došli kod mene- istakao je sudija Agić.

Bilo bi dobro, podvlači, da svi pravni fakulteti svoje nastavne planove i programe prilagode te da “odgajaju studente koji su zainteresovani da rade u pravosuđu”.

– Da specijalizuju svoj nastavni program te da studenti već na fakultetu dobiju određena saznanja o sudovima i postupcima koji se vode kod njih. Imamo primjer Portugala, gdje oni to rade te još na fakultetu specijalizuju svoje studente za pravosuđe i usmjerenje koje oni žele – kazao je Agić.

Zadovoljstvo što je imao priliku da odradi praksu ističe i student Almin Musić, koji je dodao kako je “bilo lijepo malo izaći iz okvira teorijskog prava te se upoznati s praksom”.

– Značajno i fino iskustvo, jer se upoznajemo sa stvarnim predmetima. Upoznajemo se sa samom institucijom i načinom rada te stvarima koje ne možemo baš upoznati u našem redovnom školovanju, na predavanjima i vježbama. Upoznali smo se s pisanjem samih akata – kazao je Musić.

Direktor Nacionalnog centra za državne sudove – Ured BiH Nenad Galić istakao je da su oni nevladina organizacija koja već petu godinu implementira ovaj projekat, koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Projekat se, naglasio je, provodi u partnerstvu sa svih osam javnih pravnih fakulteta u BiH, a cilj je jačanje praktičnih vještina bh. studenata prava. Studenti se, napomenuo je, obavljanjem prakse u pravosudnim institucijama mogu i nametnuti svojim eventualnim budućim poslodavcima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno