Zenica

Džemat Pojske: Obilježen Dan nezavisnosti i Dan sjećanja na medresu u Pojskama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U džematu Pojske, Medžlis Islamske zajednice Zenica, obilježena je 76. godišnjica zatvaranja pojščanske medrese, kao i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prigodno predavanje ovom prilikom je održao Nezim Halilović Muderris.

On je govorio o osnivaču medrese u Pojskama Derviš-ef. Spahiću, ističući kako su veliki alimi ostavili neizbrisiv trag u očuvanju vjere na ovim prostorima, i to u jako teškim vremenima za Bošnjake.

Medresu u Pojskama osnovao je muderris Derviš-ef. Spahić 1934. godine. Nakon završene škole u Travniku, stjecanja znanja i obnašanja funkcije upravitelja mektebi-ibtidaije kao i predavača vjeronauke u školi u Travniku, muderris Derviš-ef. Spahić, ipak odlučuje vratiti se u Pojske, osnovati medresu i učiti mlade softe islamu, ahlaku, životu i Kur’anu.

Krajem rata, vlast je naletom ateizacije nastojala ukinuti sve medrese, pa je 1947. godine došla na red i medresa u Pojskama. Narod se pobunio, a vlast je u cilju demonstracije sile sa vojskom ugušila “pobunu”. Devet najuglednijih mještana Pojska osuđuje najoštrijim kaznama, a osnivač medrese, Derviš-ef. Spahić biva osuđen na osam godina strogog zatvora.

Obilježavanje i sjećanje na dane medrese u Pojskama, postala je već tradicionalna manifestacija, koja ima za cilj sačuvati od zaborava priču o vrijednoj islamskoj školi, kakve nije bilo na prostorima srednje Bosne.

Nakon dijela govora o medresi, njenoj važnosti i velikom utjecaju na zeničku regiju u pogledu vjere, Nezim Halilović Muderris se osvrnuo i na jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine – 1. mart, te je prisutne podsjetio na dane borbe za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, kao i herojsku borbu i otpor Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Ovom svečanom programu, uz brojne džematlije i goste, prisustvovali su i predstavnici zeničkog medžlisa, kao i bivši imami džemata Pojske Ismail-ef. Jusufović i Hasan-ef. Pašalić, dok su prigodan program izveli članovi hora Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

(Preporod.info)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno