Naše

Zenički srednjoškolac Nedim Fakić autor aplikacije o praćenju zagađenja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenički srednjoškolac autor aplikacije o praćenju zagađenja

– Ima nas koji korisno trošimo vrijeme za elektronskim uređajima. Svjedoci smo sve višeg problem zagađenja u BiH. Ja sam srednjoškolac u Zenici. Jako mi teško pada da vidim kako se ljudi ponašaju prema ovom problemu. Mnogi govore da nas mlade ništa ne zanima, te da samo gledamo u mobitele i ništa ne radimo. Te izjave mi smetaju zato što to naprosto nije tačno. Tako svoj email Zenicablogu počinje mladi Zeničanin Nedim Fakić.

On i još nekoliko drugova su krajem prošle godine organizovali IT takmičenje, te pozvali svoje drugarice i drugove, srednjoškolce programere iz Zenice i dali im u zadatak da u roku od 24 sata naprave rješenje za neki ekološki problem.

Hakaton (Hackathon) je takmičenje u dizajnerskim idejama i softverskim projektima, koji se ovaj put tematski bazirao na ekološkim izazovima, a angažovani su takmičarski timovi iz Prve i Druge gimnazije i Tehničke škole, koji su nastojali razviti IT rješenja za neki konkretan ekološki problem. Cilj je bio dobiti orginalno rješenje i upotrebljiv softver, koji će eventualno imati svoju primjenu u praksi, ali i potaći mlade na kreativno razmišljanje.

Bilo je raznih ideja, od eko online novina, preko mape mjesta zagađenja i eko incidenata, dok aktiviranja u zdravim navikama, aktivnostima i zdravijem životu. Mnogo prije samog takmičenja, Nedim je počeo pisati aplikaciju za praćenje zagađenja u cijelom svijetu.

– Prva ideja mi je bila da je objavim besplatno sa mogućnosti doplate na bolju verziju. Ipak sam se početkom januara odlučio da objavim aplikaciju potpuno besplatno, uprkos vremenu i trudu posvećenom za pravljenje aplikacije. Sada planiram je napravim aplikacijom otvorenog koda, da pozovem druge mobilne developere u našoj zemlji da se pridruže u nadogradnji i poboljšanju, kaže Nedim za Zenicablog.

On je poželio da njegov omiljeni portal objavi i pozove sugrađane kako na preuzimanje aplikacije, tako i na konkretan razvoj sličnih i novih ideja.

– Kao jedan od najvećih medija u BiH, molio bih vas da proširite vijest o tome kako mi mladi nismo beskorisni, koliko neki misle, da imamo ideje koje su vrijedne spomena.

Aplikacija – Mask: Free & Powerful AQI monitor – za android telefone je dostupna na OVOM LINKU.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno