Naše

Foto: Smetovi, oaza čistog zraka – SO2  u Zenici cijeli dan od 700 do 800

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U subotu (18.januar) na par sati sam „pobjegao“ sa porodicom  iz zeničkog zagađenog zraka na Smetove. Pri polasku iz Zenice gradski displej je pokazivao 790 SO2, a po povratku oko 15 sati 703 SO2.

Vozeći se putem prema Smetovima, odmah iza gradskog groblja nailazimo na područje se velikim injem po drveću, ogradama, krovovima, kroz Novo Selo, pa sve do iznad Peševića. Ovu zonu danima ne obasjava sunce, a temperature su ispod nule, tako da pogoduje za višednevno nakupljanje inja.

Iznad Peševića nestaje inje i sunce polako izlazi, a po dolasku na plato Smetova prava vazdušna banja. Na parkinzima zatičemo dosta  automobila i građane koji kreću u šetnju, djeca na dječjem igralištu i t.d. Na Smetovima ima još ostataka snijega po livadama i uvalama, koje slabije obasjava sunce.

Odlazimo do spomenika na Smetovima, odakle se za čistog vremena vidi Zenica. Danas smo samo vidjeli veliko „more“ nad Zenicom. U povratku razmišljam kako bi bilo dobro u ove krizne dane imati par autobusa da voze građane iz ovog zagađenog zraka do vazdušne banje Smetovi, makar na nekoliko sati.

Tekst i foto galerija E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno