Biznis Zenica

Zenički rudnik osigurao novac za otpremnine i uvezivanje staža za 51 radnika

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uprava Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, uz podršku vladajućeg društva Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, osigurala je sredstva za isplatu stimulativnih otpremnina te uvezivanje staža za 51 bivšeg radnika – potvrdio je Feni predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje” Nedžad Duraković.

On napominje kako se radi o radnicima koji su krajem prošle godine potpisali sporazum o raskidu ugovora o radu.

– Svima njima će tokom dana ili sutra biti isplaćene otpremnine te doprinosi za uvezivanje radnog staža. To je samo prva grupa ljudi koji će napustiti naš rudnik, a do 10. februara bi na isti način trebali biti isprećene kolege koje su proglašene tehnološkim viškom – najavljuje Duraković.

Program konsolidacije za RMU Zenica predviđa da u prvoj fazi preduzeće napusti ukupno 153 radnika.

-Ostatak će, kao što sam kazao, također uz isplatu otpremnina i uvezivanje staža, biti riješen do 10. februara, jer su oni bili vezani za rudnik do 10. januara, kada su dobili rješenja o tehnološkom višku. U drugoj fazi, a nakon što najvjerovatnije do polovine godine definitivno bude zatvorena “Stara jama”, broj radnika će biti smanjen na oko 520 – najavljuje Duraković.

On se nada da će uprkos tome što zbog čestih obustava rada tokom prošle godine još uvijek imaju problema s pritiscima na samom gradilištu, odnosno na “širokom čelu”, vrlo brzo uspjeti potpuno konsolidirati proizvodnju u jami “Raspotočje” te da će moći zaraditi svoje plaće, a EPBiH isporučiti planirane količine uglja za rad termoelektrana.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno