Zenica

Zenički rudnik okončao prvu fazu zbrinjavanja 199 radnika koji su bili višak

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zavisno društvo rudnici mrkog uglja Zenica, u okviru procesa reorganizacije pokrenutog s ciljem optimizacije radne snage i postizanja stabilnog i samoodrživog poslovanja,  okončalo je prvu fazu zbrinjavanja viška radnika.

Zenički je rudnik od 01.09.2023. godine smanjio broj radnika za ukupno 199 te, zaključno s 31. 01. 2024. godine, ima 615 zaposlenika. Reorganizacija ZDRMUZ usaglašena je 25. septembra prošle godine, a dogovorena je s predstavnicima Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, vladajućeg društva, Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, RMU Zenica te Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH (SSRRFBiH) i Samostalnog sindikata radnika RMU Zenica (SSRMUZ).

U tom cilju je usvojen Pravilnik  o organizaciji RMU Zenica i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta RMU Zenica, zatim je donesen Program zbrinjavanja viška radnika uz dobivanje saglasnosti SSRRFBiH  i SSRMU Zenica te su definisani kriteriji  za određivanje viška radnika na osnovu kojih je sačinjena lista viška radnika.

– Sredstva za realizaciju Programa zbrinjavanja viška radnika, u iznosu 12,8 miliona KM, obezbjedilo je JP Elektroprivreda BiH, putem ugovora o pozajmici RMU Zenica. Navedenim  sredstvima izvršena je uplata zaostalih obaveza prema PIO/MIO, doprinosa za nezaposlene, isplata otpremnina i uplata zaostalih obaveza prema radnicima iz radnog odnosa.

Aktivnosti na zbrinjavanju viška radnika u RMU Zenica provedene su uz podršku Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije i Vlade FBiH te uz pomoć JP Elektroprivreda BiH, kao i aktivno učešće i davanje potrebnih saglasnosti  SSRRFBiH i SSRMU Zenica, te uz pomoć drugih institucija i organizacija – istakli su u obavijesti za javnost iz ZD RMU Zenica.

Druga faza reorganizacije, podsjetimo, osim definitivnog zatvaranja jamskog pogona “Stara jama”, u kojoj je proizvodnja prekinuta u maju prošle godine, predviđa i dodatno smanjenje broja radnika pa će zenički rudnik imati nešto preko 500 zaposlenih. Time bi se stekli uslovi da jedini preostali proizvodni pogon, jama “Raspotočje”, s ostavrenom proizvodnjom od oko 33.000 tona uglja na mjesečnom nivou, može osigurati redovnu isplatu plaća preostalim zaposlenim.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno