Zenica

Zenički rudari mogli bi uskoro dobiti platu? – Sindikat vjeruje u pronalazak rješenja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pokrenute su aktivnosti koje bi narednih dana trebale omogućiti isplatu aprilske plate zeničkim rudarima, čime bi se prekinuo radnički neposluh, kaže Sinan Husić.

Rješenje za aktuelne probleme u Rudniku mrkog uglja Zenica moglo bi biti pronađeno u narednim danima. Uz isplatu aprilske plate i toplog obroka, te uplatu rata kredita bankama što je skinuto sa računa radnika, ali ne i uplaćeno bankama, došlo bi do prekida radničkog neposluha jamskih radnika u oba pogona – Raspotočju i Staroj jami, te nastavka proizvodnje.

Predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica Elvedin Avdić i predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić optimistični su da će biti pronađeno rješenje nakon razgovora u Sarajevu sa federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem, direktorom JP Elektroprivreda BiH Admirom Andelijom i direktorom RMU Zenica Mensurom Hukićem. Potrebno je riješiti problem deblokade računa Rudnika kako bi se mogle izmiriti obaveze prema rudarima.

– Saznali smo da su pokrenute aktivnosti koje bi narednih dana trebale omogućiti isplatu aprilske plate zeničkim rudarima. Zadužene su uprave JP Elektroprivreda BiH i Rudnika Zenica da urade sveobuhvatnu analizu aktuelnog stanja, te plan i program konsolidacije, izjavio je Sinan Husić.

Rano jutros jamski radnici RMU Zenica okupili su se ispred zgrade uprave preduzeća tražeći od direktora Hukića informaciju o rezultatima sastanka u Sarajevu.

Podsjetimo, u radničkom neposluhu su od prošlog četvrtka. Prethodno su četiri dana održavani jednosatni štrajkovi upozorenja, a zbog nemogućnosti da ispoštuje zakonske obaveze, Sindikat zeničkog ugljenokopa bio je primoran otkazati generalni štrajk. Međutim, rudari su odbili sići u jame dok im ne budu uplaćeni plaća i topli obrok za april, za što je bio rok do 25. maja.

AUTOR: Mirza Dajić/oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno