Zenica

Zenički rudari još su pod zemljom: Hoće li sastanak u Vladi FBiH biti svjetlo ili nastavak tame?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tridesetak zeničkih rudara još uvijek je pod zemljom dok čekaju rješenje problema isplate plata, a sa kojim se susreću mjesecima unazad jer nadležni ne znaju kako riješiti ovaj problem.

Protesti, blokada saobraćajnica, štrajk glađu, obustava proizvodnje i radnički neposluh, a sada i zatvaranje u jamske prostorije gdje se nalaze više od dva dana, su načini na koje su se do sada zenički rudari borili kako bi dobili svoje zaslužene plate. Intervenisala je i Hitna pomoć koja je ukazala pomoć jednom od rudara koji se nalazio pod zemljom.

Blokada računa zbog potraživanja Grada Zenice mjesecima im je zadavala probleme dok nije potpisan način otplate dugovanja, a sada tužbe radnika, ponovo su dovele do blokade računa.

Uz to, nedostatak novca za isplatu plata se objašnjava neostvarenim planom proizvodnje u zeničkom rudniku, iako su rudari iz Stare jame prebačeni u Raspotočje i proteklih mjesec dana od potpisivanja sporazuma RMU Zenica i Sindikata vrijedno radili kako bi zaradili svoje plate jer su smatrali da su Sporazumom svi problemi prošlost.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije Sindikata rečeno je da se na ovaj način ne vrši tranzicija energetskog sektora kakonto traži Evropa i svijet.

“Ovako se ne može vršiti tranzicija energetskog sektora već na mnogo ozbiljniji način. Nećemo pristati na mrvu manje onog što tražimo”, kazao je Husić.

Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudnika Kreka, je poručio da će nadležni vidjeti brutalan odgovor rudara i njihovo jedinstvo ako se ne riješi problem zeničkih rudara jer će ova situacija, kako kaže, doći i do drugih rudnika.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić je kazao da će danas biti održan sastanak u zgradi Vlade Federacije BiH s ciljem iznalaženja krize u kojoj se nalaze zenički rudari.

Dok se 30-ak rudara pod zemljom bori za svoju egzistenciju i svakim satom boravka više rizikuju svoj život, sve nade su usmjerene ka zgradi Vlade FBiH gdje bi odluka o rješenju krize bila svjetlo koje bi rudari na površini, ali i oni koji štrajkuju pod zemljom ugledali nakon više od dva dana bez izlaska na površinu.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno