Zenica

Zenički rudari i nakon sastanka u Sarajevu bez rješenja: Grad Zenica ne želi otpisati kamatu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak ministra Nermina Džindića sa predstavnicima EP BiH i RMU Zenica, bez prisustva predstavnika Gradske uprave Zenica koji ovim postupkom nisu iskazali interes za rješavanje problema rudara.

Današnji sastanak u zgradi Vlade FBiH kojeg je organizovao Nermin Džindić, na poziv Saveza samostalnih sindikata radnika rudnika FBiH, trebao je biti odlučujući za prevazilaženje krize u kojoj su se našli zenički rudari.

Sastanku su se odazvali svi osim predstavnika Gradske uprave Zenica te smo tim povodom razgovarali sa predsjednikom Sindikata radnika rudnika FBiH Sinanom Husićem koji nam je kazao da je EP BiH danas pristala na reprogram duga što je zaključak Gradskog vijeća Zenice.

Mi smo danas kazali da ne želimo dati podršku zahtjevu EP BiH da se grad odrekne potraživanja bez obzira na strukturu koja je besmislena. Ono što Grad Zenica traži je zatezna kamata na naknadu koja je u potpunosti isplaćena u iznosu od 4,1 milion KM, a ta naknada je kasnije proglašena od Ustavnog suda neustavnom. Mi smo kazali da ne pružamo podršku EP BiH. Onda je EP BiH odustala od tog zahtjeva te iskazala spremnost da se postupi u skladu sa Zaključcima Gradskog vijeća da se pristupi potpisivanju sporazuma i da se utvrdi metodologija, dinamika i visina sredstava na mjesečnom nivou kroz taj sporazum“, kazao je Husić.

Dodao je prilikom uplate glavnice duga za KGZ, Rudnik mrkog uglja Zenica kao i druga preduzeća, uputio zahtjev za oprost kamate, ali da to jedino nije odobreno RMU Zenica.

Husić je naglasio da je danas Grad Zenica pružila najneozniljniji odnos prema rudarima i ovoj problematici te da ne razumiju više njihov odnos prema svojim sugrađanima – rudarima.

“Najneozbiljniji odnos prema ovome je iskazala Gradska uprava Zenice. Sve razumijemo, ali da na ovaj način ignorišete bilo kakve učešće u pogledu ove dinamike, ali ovo je previše. Kada analiziramo da je osnova isplaćena, imate radnike i sindikat koji ne podržavaju EP BiH da se grad odrekne tog, radnike i sindikat koji pružaju podršku zaključcima Gradskog vijeća koja nije kršenje nikakvog zakona”, dodao je naš sagovornik.

Savez samostalnih sindikata radnika rudnika FBiH i RMU Zenica sa svojim sindnikatom sutra će održati konferenciju za medije na kojoj će predstaviti dalje korake borbe za prava rudara.

Autor: E.Mehić/klix.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno