Zenica

FOTO: Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježen u Katoličkom školskom centru Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prema odluci Generalne narodne skupštine Ujedinjenih naroda 2. aprila obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Zbog slabe informiranosti uže i šire javnosti o ovom stanju, učenici našeg Katoličkog školskog centra “Sveti Pavao” u Zenici su danas 3. aprila, obilježili taj dan puštanjem plavih balona u zrak na trgu ispred škole i crkve sv. Ilije. U ovom mini projektu je sudjelovalo preko dvije stotine učenika nižih razreda osnovne škole sa njihovim učiteljicama. Puštanjem plavih balona u zrak željela se istaknuti nedovoljna informiranost javnosti o ovom stanju koje je sve prisutnije u našem društvu. Cilj je bio upoznati društvo o ovome stanju te poticati na razumijevanje, pružanje bolje i odgovarajuće podrške u sustavu, prihvaćanje (rana intervencija, vrtići, škole, bolnice..). Ovim malim činom željelo se pokazati da smo uz tu djecu kao i odrasle i njihove obitelji. Koordinatorice projekta su bile Dijana Krišto, Meri Miličević i Nikolina Puzić.

Autizam je razvojni poremećaj kojeg karakterizira zaostajanje u razvoju socijalnih vještina, jezičnih vještina kao i različitih oblika ponašanja (ograničeni interesi i aktivnosti, ponavljajuća ponašanja, opiranje svakoj promjeni navika..). To je stanje koje traje cijeli život, a ne bolest koja se može izliječiti. Može se i treba provoditi terapija kako bi se dijete dovelo na što višu razinu životne funkcionalnosti i produktivnosti. Otkriva se u ranom djetinjstvu. Može se prepoznati već od 18.mjeseca života, a najčešće se simptomi prepoznaju u periodu 2. i 3. godine. Što se prije otkrije i intervenira, veće su šanse da će dijete kasnije u odrasloj dobi bolje funkcionirati.

Par zanimljivih činjenica o autizmu:

– 1 od 8 osoba ima autizam, od čega 1 na 56 dječaka

– Autistični poremećaj danas ima oko 67 miliona stanovnika

– Troškovi za autizam kroz životni vijek iznose oko 3,2 miliona dolara po osobi.

Život osoba s poremećajem iz spektra autizma nije lagan te se suočavaju s nizom životnih poteškoća. No, svi mi možemo pridonijeti poboljšanju kvalitete njihova života. Naše malo nekom znači mnogo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno