Zenica

Zenički rudari drugi dan ne izlaze iz jama: “Ovo je sramota i maltretiranje”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Tridesetak rudara jedinog preostalog proizvodnog pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji su u jamu “Raspotočje” sišli jučer u drugoj smjeni, prenoćili su pod zemljom, a uprava preduzeća zabranila je silazak u jamu ostalim rudarima koji su došli na posao u trećoj smjeni – potvrdio je predsjednik Samostalnog sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić za N1.

Zenički su rudari jučer u drugoj smjeni ponovo obustavili proizvodnju, a razlog je kašnjenje plaće za juni za čiju je isplatu jučer bio i zadnji rok. Rudari koji su u drugoj smjeni sišli u jamu kako bi osigurali gradilište na “širokom čelu”, odlučili su do daljnjeg i ostati u jami te na taj način iskazati protest.

Avdić kaže kako su i rudari današnje prve smjene stigli u krug preduzeća, a u jamu nisu sišli ni radnici koji su radili u pogonu “Stara jama”, koja je prije dva mjeseca, za početak samo privremeno, obustavila proizvodnju uglja. Radnici koji su prenoćili u rudniku su dobro i dosatavlja im se hrana.

“Oni su nama rekli da su dobro i da će izdržati. Bio asam dole i vidi se na ljudima da su loše. Dvadeset devet sati je kako su dole. Ovo je teror i patnja. Od jučer su u jami i ovo je bruka i sramota. Oni su na sigurnom, imaju vazduha i donosimo hranu. Sindikalni odbor je tu. Rudari iz prve smjene su bili tu, druga smjena je u jami. Ja sam rudar i znam kako je dole. Na sramotu neka je onima koji se nisu oglasili i na sramotu je našem direktoru jer su nas natjerali da potpišemo sporazum za pola plate ranije kada je bio radnički neposluh jer smo pola mjeseca radili, a pola nismo. Ovo ne znam ko radi, ali znamo mi ko to radi. Najviše je ovo na račun Elektorprivrede i njihovim pričama o stečaju rudnika i mladi nam odlaze. Vjerujte i meni dođe da odem, da dignem ruke. Teško je ovo izdržati jer nas iz mjeseca u mjesec maltretiraju. Upitili smo apel i ministru i premijeru da nam kažu šta nam je raditi i da riješe problem”, rekao je Avdić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno