Zenica

Zenički privrednici očekuju pomoć države: Vanredni uslovi, redovne obaveze

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je da je glavni prioritet Vlade FBiH subvencioniranje doprinosa i poreza za sve zaposlene u realnom sektoru. Novalić je potcrtao da će pravo na subvencije imati poslodavci koji nisu otpustili radnike te da će te mjere obuhvatiti sve, od obrtnika do velikih preduzeća. Najavio je i formiranje dva fonda od milijardu KM za pomoć privrednicima.

Ova najava možda je makar malo umirila strepnju hiljada obrtnika koji se pitaju kako će prebrodti krizu izazvanu pandemijom koronavirusa. Mnogi su radnici poslani na biro, ili su proglašeni tehnološkim viškom. Boris Brezo donosi priču o neizvjesnosti i strahovima zeničkih obrtnika.

Samija Krasnić, vlasnica frizersko-kozmetičkog salona, svako jutro je otvarala svoju radnju za mnogobrojne mušterije. Pošto je danima unazad prinudno pod ključem, sada ovdje dolazi jedino da provjeri rokove kozmetičkih proizvoda.

“Znači, za tri mjeseca to je sve skidanje sa polica i bacanje”, kazala je Samija.

Pet uposlenika u njezinom salonu više ne radi, ali ističe da čini sve kako bi zadržala njihova radna mjesta.

“Veliku ulogu igra ljudsko ponašanje i ljudski dogovor. Ja u radnji imam jednu dobru i razrađenu grupu, sa kojom odlično funkcionišem i ne bih željela to da pokvarim. Tako da sam se ja sa svojim radnicima dogovorila da ih ipak ja dok imam svojih sredstava neću odjavljivati, neću nikome davati otkaz”, istakla je Samija.

No, da bi tako i ostalo, očekuje pomoć države. Sekcija frizera i kozmetičara Udruge poslodavaca Zenica uputila je zahtjev vladama Federacije, kantona i gradskim ocima. Traže osiguranje minimalnih bruto plaća za sve radnike, umanjenje plaćanja odvoza smeća i režijskih troškova. Bez pomoći nadležnih, obrtnici će teško preživjeti, upozoravaju…

“Ukoliko se ovo nastavi, nažalost, postupit ćemo kao i većina koja to već radi. Svi idu na biro, nažalost”, kazala je Sabina Karić iz Udruženja poslodavaca Zenica.

I nekada puni zenički kafići, danas su pod ključem. Prazne terase znače i velike gubitke ugostiteljima.

“Ljudi su zbunjeni, uplašeni. Prvo što nemamo federalnu vlast na koju možemo da se oslonimo. Ne vjerujemo toj vlasti. Nisu nam dali instrukcije. Mi kad smo 15.3. dobili zabranu rada, očekivali smo pod tačkom 2 da bude šta ćemo mi sa svojim obavezama. Znači, ne možemo mi imati vanredne uslove, a redovne obaveze”, ispričao nam je Senad Džanić, predstavnik ugostitelja, Zenica.

Svjesni smo svih problema poduzetnika i radnika, uvjeravaju izvršne vlasti, i obećavaju.

“Glavni prioritet vlade je subvencioniranje doprinosa i poreza za sve zaposlene u realnom sektoru na cijeloj teritoriji Federacije BiH”, izjavio je Fadil Novalić, premijer FBiH.

“U skorije vrijeme će ministar za privredu spustiti kome treba pomoći, i, naravno, ići će na pomaganje tim osobama”, kazao je Arnel Isak, ministar komunikacija ZDK.

U zeničkoj Staroj čaršiji, gdje je do nedavno sve vrvilo od života i prolaznika, danas je pustoš. I tako je u posljednjih 15-tak dana koliko su na snazi mjere zabrane rada ugostiteljskih objekata, frizerskih salona itd. A koliko je ovaj sektor važan za Grad Zenicu, govori i podatak da je na ovom području registrirano 120 frizersko-kozmetičkh salona, a u ugostiteljskom sektoru je zaposleno 2.400 ljudi.

VIDEO POGLEDAJTE NA OVOM LINKU N1 TV



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno