Zenica

Oni ne spavaju u vanrednim situacijama- RMZO Operatori Radio kluba Zenica!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Oni ne spavaju u vanrednim situacijama- RMZO Operatori Radio kluba Zenica! – Posebno organizovana i obučavana ekipa radio-operatora Radio kluba Zenica koji su ujedno i glavni operatori “Radio mreže za opasnost Zeničko-dobojskog kantona” sa glavnom bazom u Domu radioamatera na Smetovima, u normalnim uslovima se bave svakidašnjim poslovima, od profesora muzike, medicinskih tehničara, studenata pa do policajaca i sveštenika dok u vanrednom stanju postaju telekomunikacijska karika bez koje sistem ne smije da bude.
U normalnim uslovima radio-amaterizam je hobi, a ekipa RMZO ZDK se bavi organizovanjem predavanja, posjećivanjem domaćih, međunarodnih obuka i seminara po pitanju telekomunikacija u vanrednim prilikama. Svoje znanje temelje na iskustvima starijih kolega iz Radio kluba koji su kroz historiju stekli neprocjenjivo iskustvo u organizaciji i radu u nemogućim uslovima 90.-tih. Nadogradnja znanja, iskustvo kroz vježbe i neprilike u toku poplava i zemljotresa dodatno su obogatili specijalnost ovom timu.
Međutim, razvojem tehnologije, novih digitalnih sistema i generalno pojavom interneta radio amateri su osjetili potrebu da urade određeni “update” po pitanju rada u vanrednim prilikama.  Najviše u tome su doprinijele dosadašnje dvije Međunarodne EADRCC vježbe 2017. i 2018. na kojima je ekipa RMZO ZDK RK Zenica učestvovala i uvidjela šta to zapravo EADRCC NATO i moderne zemlje koriste kao opremu i način rada u kriznim situacijama. Zadnje dvije godine ekipa operatora RMZO ZDK je bila učesnik posebnog osposobljavanja za EMCOMM (emergency communiactions) u Sloveniji. Naši domaćini su bili Ministarstvo za obrambo Slovenije i Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje a organizator i realizator S5 ARON (Amatersko radijo omrežje za nevarnost) na čelu sa g. Tilen Cestnik.
U ovom trenutku smo potpuno obučeni i imamo dovoljno znanja i vježbi koje nam daju sigurnost da konstatujemo da je zaista veoma mala, gotovo nemoguća mogućnost da Zenica koja nam je baza ostane telekomunikacijski odsječena od ostatka BiH i svijeta.
Radio klub Zenica sa svojim operatorima može pružiti pomoć građanima, podršku službama i vlastima u bilo kojem trenutku.
Usluge koje možemo dati su: Prijenos podataka, datoteka, email poruka kao i glasovnih poruka bilo gdje u svijetu, neovisno o telekom operatorima, kablovskim operatorima i sl.. Nismo zavisni ni od električnog napajanja javnih elektro servisa.
Zbog proglašenja stanja nesreće i vanrednog stanja, a po nalogu Regulatorne agencije za komunikacije BiH specijalni tim radio-operatora Radio kluba Zenica i Radio mreže za opasnost Zeničko-dobojskog Kantona je trenutno u tzv. “stand by” modu, te radi na održavanju opreme i objekata radio kluba u pripravnom stanju. Također svakodnevno se rade provjere veze i razmjena podataka i datoteka sa ostalim organizacijama u BiH i Regionu.
Mnogi će se pitati zbog čega sada Radio mreža za opasnost jer nije zemljotres, poplava ili rat? Odgovor je jednostavan, pandemija i virus koji je izazvao situaciju u kojoj se svijet nalazi veoma lako može kontaminirati ljude i objekte operatera i službi koje se bave davanjem usluga gsm, interneta i telefonije. Ljudski resursi operetera koji su glavna karika za održavanje mreže su ugroženi jer većina zaposlenih su u drugoj polovini svoje životne dobi.
Također, a na šta je Regulatorna agencija za komunikacije BiH reagovala, internet i generalno telekom resursi komercijalnih operatera su ograničeni i ugroženi zbog pretjeranog korištenja posebno video sadržaja visoke rezolucije, kako od strane korisnika koji su kući i provode vrijeme gledajući filmove, hd video klipove itd.. tako i zbog opterećenja izvođenjem online nastave na neracionalan način.
Radio klub Zenica i Radio mreža za opasnost ZDK su u Službi zaštite i spašavanja ljudi 24 sata na dan, sarađujemo sa svim strukturama Civilnih zaštita na lokalnom i međunarodnom nivou. Sistem se održava od 00-24 i nadamo se da nećemo imati potrebu za korištenjem rezervnog sistema telekomunikacija do kraja pandemije uzrokovane koronavirusom. Trenutno na međunarodnom nivou svakodnevno djeluje mreža na relaciji  Zenica(RMZO ZDK E71EZC)-Ljubljana( S5ARON)-Zagreb(SRVKS)-Prijedor(RMZO RK Kozara)-Rijeka( RMZO 9A HR )- RMZO YU1INO Pirot.  Prije svega to su naši prijatelji radio-amateri ali u vanrednim prilikama ponašamo se izuzetno profesionalno poštujući sve procedure i propise.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno