Zenica

Zenički ljekari i studenti učesnici najvećeg neurohiruškog kongresa na području Balkana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Udruženja neurohirurga Srbije i Klinike za neurohirurgiju Vojno-medicinske akadmije u Beogradu od 7. do 10. decembra 2022. godine održan je 8. godišnji kongres Udruženja neurohirurga Srbije sa međunarodnim učešćem pod nazivom “Current concept in military neurosurgery – The state in the field”.

Kongres kojeg organizuje udruženje neurohirurga u Srbiji je najposjećeniji neurohirurški kongres na području Balkana, i predstavlja centralni događaj iz oblasti neurohirurgije za zemlje bivše Jugoslavije.

Ovogodišnji kongres je ponudio naučni i stručni sadržaj iz oblasti neurohirurgije, sa posebnim akcentom na ratnu neurohirurgiju.

Plenarna predavanja je održalo oko 140 najpoznatijih stručnjaka iz regiona i svijeta.

U ovogodišnjem kongresu učestvovao je i prof. dr. Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica, i profesor iz oblasti neurohirugije na Katedri za hirurgiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, gdje je prezentovao svoje iskustvo u tretmanu pacijenata koji su zadobili povrede uzrokovane ratnim dejstvima. Prema dostupnim podacima, prof. dr. Rasim Skomorac je na odjeljenju neurohirurgije za vrijeme rata, sa radnim kolegama, liječio 401 pacijenta, od kojih su 273 vojnika, a ostalo se odnosi na civilno stanovništvo.

Posebno osvježenje na ovom kongresu je bio rad, kojeg je mentorisao doc. dr. Hakija Bečulić, neurohirurg i docent iz oblasti anatomije na Katedri za anatomiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Tema rada je „Naizgled bezazlena trauma ne neurohirurškom stolu: prikaz rijetkog slučaja apscesa mozga“ (eng. „Seemingly innocuous trauma on the neurosurgical table: a rare case of brain abscess“).
Rijedak slučaj moždanog apscesa koji je opisan u radu je tek drugi slučaj na svijetu, gdje je naizgled minimalnom povrednom u području očnog kapka došlo do ozbiljne i odgođene komplikacije u smislu razvoja infektivnog procesa u moždanom tkivu. Rad su pisali studenti Emir Begagić i Lejla Čejvan pod mentorstvom doc. dr. Hakije Bečulića. Begagić i Čejvan su imali priliku da upoznaju uvaženog profesora Ihsana Solaroglu-a, jednog od najreferentnijih neurohirurga na svijetu. Profesor Ihsan je pozvao Begagića i Čejvan da uzmu učešće u narednom kongresu neurohirurgije SeNS-a.

Naučni projekti i kongresi u kojima učestvuje nastavno osoblje i studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici predstavlja izvrsnu promociju fakulteta, te akademskoj zajednici nudi značajan doprinos u oblasti medicinskih nauka.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno