Ljudi

Zenički komesar Semir Šut o rješenjima za problem migranata u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenički komesar Semir Šut o rješenjima za problem migranata u BiH – Od prije nekoliko mjeseci broj migranata na ulicama u Zeničko-dobojskom kantonu se povećava, a međusobni sukobi su vrlo česti. Policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK Semir Šut za Klix.ba je govorio o mogućim solucijama rješenja ovog problema.

Migranti na području Zeničko-dobojskog kantona još uvijek ne predstavljaju prevelik problem građanima, ali ni policijskim službenicima. Uglavnom se nalaze u blizini trgovina i trgovačkih centara, kao i na kružnim tokovima, gdje prodaju maramice kako bi zaraditi novac.

Međusobni sukobi su mnogo češći, a posljednji ozbiljniji s tjelesnim povredama zabilježen je u Visokom prije nekoliko dana kada je došlo do upotrebe noža. Međutim, brzom akcijom policije napadači su uhapšeni.

Šut je u razgovoru za Klix.ba kazao da Sektor kriminalističke policije MUP-a ZDK preko svog odjela svakodnevno prati kretanja migranata te da se na sedmičnom nivou zabilježi 50-ak migranata na području Zeničko-dobojskog kantona. Sva krivična djela koja građani prijave završavaju uspješno, pravovremenim djelovanjem, utvrđivanjem identiteta i prijavom nadležnom tužilaštvu.

“Problem mogu biti njihova mobilnost i kretanje, jer se ne radi o pritvorskim krivičnim djelima, pa će kasnije biti problem u vezi s uručivanjem sudskih poziva i istrage u tužilaštvu”, govori Šut.

Objašnjavajući o kakvim krivičnim djelima se radi, Šut pojašnjava da se uglavnom radi o krađama koje su uspješno rasvijetljene, ali da su češći problemi međusobni sukobi između migranata.

“Međusobni sukobi migranata su češći nego bilo kakvi napadi na građane i ugrožavanje naših sugrađana. Rad policije s migrantima je opterećen jer je pitanje migranata regulisano propisima na području Bosne i Hercegovine, a to opet međunarodnim propisima. To pravi problem i policijama i organima vlasti širom regije. Problem imaju i Bugarska i Grčka kao članice Evropske unije, a zatim i Srbija i BiH. Ovo je globalni problem na koji nema adekvatnog odgovora”, pojašnjava Šut.

Ističe kako policija u Zeničko-dobojskom kantonu nema dileme u vezi sa zaštitom građana i da je na to spremna u svakom trenutku, posebno kada se pređe linija sigurnosti građana u ZDK.

“Spremni smo s našim resursima, ljudima i vozilima. Najveći problem je ipak nedostatak smještajnog kapaciteta u migrantskim centrima. Bilo bi nekorektno, i otvoreno to treba reći, voziti migrante u druge kantone i praviti problem građanima i kolegama drugog kantona. S problemom migranata smo iza Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, a porediti se ne možemo s Unsko-sanskim. Međutim, to nas ne oslobađa odgovornosti. Onog momenta kada nam kažu da imaju smještajne kapacitete na nekoj lokaciji, u vrlo kratkom roku ćemo riješiti problem migranata, ali do tada će ovaj problem biti prisutan i ne treba davati lažna obećanja da će migranti nestati iz ZDK za dan, dva, tri, mjesec…”, dodaje naš sagovornik.

Veliki broj njih ne posjeduje lične isprave, a identitet utvrđuju na osnovu izjava ili identifikacionog dokumenta koji im je izdala Služba za strance. Ako dođe do narušavanja javnog reda i mira, migranti se zadržavaju u policijskim prostorijama, a više puta ih se udalji s mjesta događaja i uputi ih se u migracione centre.

Poseban problem predstavlja što se veliki broj njih, pa i više puta, vrati iz migrantskog centra u gradove u ZDK.

“Suočavali smo se s tim da se osobe koje dva ili tri puta odvezemo u migrantske centre, samo nekoliko dana poslije vrate na ulice u ZDK. Migrantski centar nije zatvor i oni imaju pravo na slobodu kretanja kada god i gdje god žele. Samo zajedničkim snagama na nivou cijele BiH možemo riješiti ovaj problem. Pojačati sigurnost na granicama, pomoći Graničnoj policiji, Agenciji za istrage i zaštitu, ali i Ministarstvu sigurnosti koje je napravilo značajne iskorake”, kazao je Šut u razgovoru za Klix.ba.

Na kraju je ipak naglasio da se niko ne može praviti slijep da je na ulicama veći broj migranata nego što je kapacitet prihvatnih migrantskih centara.

“Neko mora preuzeti tu odgovornost i riješiti razliku migranata na ulici i smještajnih kapaciteta. Ne možemo reći da je to nečiji problem, to je problem svih nas”, zaključio je Šut.

klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno