Ljudi

V.d. direktorice BHT 1 Neda Tadić: Naplata RTV takse je poligon političkih prepucavanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

V.d. direktorice BHT 1 Neda Tadić: Naplata RTV takse je poligon političkih prepucavanja – Neda Tadić od sutra će i zvanično preuzeti funkciju v.d. direktorice BHT 1. Ovo će biti novi veliki izazov za urednicu i voditeljicu Dnevnika u informativnom programu Televizije Bosne i Hercegovine koju više od 17 godina gledamo na malim ekranima.

– Nova pozicija nosi najviše odgovornosti u odnosu na sve što sam dosad radila, ali sam sigurna da ću dati sve od sebe da opravdam povjerenje i na tom radnom mjestu radim jednako predano kao i do sada. Taj posao je prije mene obavljala Medina Šehić, urednica sportskog programa BHT1, i način na koji je ona radila i njena sistematičnost će mi uveliko olakšati posao. Problemi koji se više odnose na BHRT u cjelini nisu u nadležnosti v.d. direktora BHT1, koji se zapravo bavi programom i kreiranjem programskih sadržaja zajedno sa urednicima svih programa i redakcija BHT1. Prvi izazovi koji me čekaju su kreiranje jesenje programske sheme i projekt praćenja Sarajevo Film Festivala koji je izuzetno zahtjevan zbog obimnih programskih sadržaja koje kreiramo svake godine. Nažalost, epidemija korona virusa je itekako otežala rad i nama i predstavlja nam pravi izazov proizvoditi program u ovakvim uvjetima. No, ne sumnjam da će BHT1, kao i tokom cijelog trajanja epidemije i u narednim mjesecima uspješno odgovoriti i tom izazovu – kaže Tadić.

Posljednjih 15 godina Tadić radi na Televiziji Bosne i Hercegovine. Prije rada u informativnom programu radila je u redakcijama savremenog, zabavnog i zabavno-informativnog programa, na brojnim emisijama uživo, magazinima, jutarnjem programu, reportažama, specijalnim projektima, te kao urednica, voditeljica, reporterka, novinarka i spikerka. Povremeno je učestvovala i u projektima redakcije programa za kulturu i sportskog programa. Kako kaže, teško joj je izdvojiti dosadašnje najdraže i najteže sagovornike.

– Iz perspektive novinara, najzahvalniji su sagovornici koji umiju jasno i precizno odgovoriti na pitanje, bez “izbjegavanja” odgovora ili gomilanja previše nevažnih detalja. Oni koji poštuju vas kao sagovornika i shvaćaju značaj medija i težinu javno izrečene riječi, te pristojnog i civiliziranog razgovora. Najteži su oni koji se ponašaju suprotno od toga. Ukoliko poštujete osnove novinarskog posla nema teškog sagovornika, ma koliko “teška” tema izgledala. Uvijek se trudim da se maksimalno pripremim za intervju, prilog, emisiju…, saznam sve što mogu o toj temi i pripremim pitanja unaprijed i onda, uglavnom, nema problema – pojašnjava v.d. direktorice BHT 1.

Prvo pojavljivanje na televiziji je imala na OBN-u, gdje je kao studentica radila honorarno.

– Tu sam radeći velike projekte uživo pred mnogobrojnom publikom uspjela vrlo rano zaboraviti šta je to trema. To mi je u kasnijem radu itekako bilo od koristi. Naravno, mala doza treme je uvijek prisutna. Da je nema nikako značilo bi da nema ni osjećaja odgovornosti. U 15 godina na BHT1 zaista ne mogu izdvojiti nešto što bih nazvala “najtežim trenutkom”. Bilo je tu brojnih uspona, padova i problema, ali mnogo više lijepih trenutaka i uspješnih projekata u kojim sam učestvovala kao dio tima BHRT-a – kaže Neda.

Kako ističe, najveći problem Javnog servisa u Bosni i Hercegovini je neriješeno zakonsko pitanje naplate RTV takse, koje uopće ne bi trebalo dolaziti u pitanje u bilo kojoj državi.

– To pitanje u Bosni i Hercegovini je, eto, nažalost, poligon političkih prepucavanja. Sve to onemogućava stabilnu finansijsku situaciju u BHRT-u, onemogućava ulaganje u proizvodnju programa, frustrira vas kao čovjeka, kao radnika koji želi svoj posao raditi najbolje što može, a nema osnovne uslove za to. Bilo je trenutaka kada su nam plaće kasnile, kada su mnogi odlazili ili pomišljali na odlazak s BHRT-a, pa tako i ja, ali su mnogi izuzetno vrijedni i kvalitetni kadrovi ipak ostali na BHT1 i u cijeloj toj situaciji predano kreirali program i u najtežim uslovima. Tako je i danas – završava Tadić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno