Zenica

Zenički izviđači čistili i sadili “drveća prijateljstva” na Smetovima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Završetak svog projekta “Svijet u kome živim” članovi Saveza izviđača grada Zenice (SiGZ) obilježili su današnjim volonterskim danom, u sklopu kojeg su sadili i “drveća prijateljstva” ispred svog Doma izviđača na Smetovima.

– Svake godine organiziramo sličnu aktivnost na čišćenju, uređenju i pošumljavanju Smetova – napominje Edin Šarić, predsjednik SiGZ, koji dodaje da od 2002. godine, od kako su zenički izviđači aktivni korisnici tog prostora, zasadili više od 6.000 sadnica, od kojih su neke danas visoke i preko pet metara.

– Projekat je i edukativnog karaktera, pošto je osnovni cilj SiGZ ekološka edukacija i boravak djece u prirodi… Primjer izviđača trebao biti i primjer svim građanima kako se ponašati, a ne samo deklarativno pričati o Smetovima – poručuje Šarić.

Dodaje da Gradska uprava Zenice ulaže znatna sredstva za postavljanje klupa i drugih sadržaja na tom popularnom zeničkom izletištu.

SiGZ realizirao je taj projekt uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona.

– Javnim pozivom podjelili smo 150.000 KM za ekološke aktivnosti raznih udruženja, od čega su zenički izviđači dobili 2.000 KM, koje su realizirali kroz današnji projekt – kazao je resorni ministar okoliša ZDK Arnel Isak, koji je najavio skoro raspisivanje novog javnog poziva za slične ekološke projekte.

Osim volonterskog dana, organiziran je i vikend trening za 20 mladih izviđačkih lidera, koji su sudjelovali u ekološkim radionicama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno