Zenica

Brčaci prenose iskustva i znanja za organizaciju rada Centra za mlade Zenica

Centar za omladinski razvoj „PRONI“ iz Brčko distrikta BiH, u sklopu projekta “BHRI093 – Where Youth isn’t Wasted on the Young: Zenica Youth Center“, održao je danas i treći modul obuke za predstavnike omladinskih organizacija u Zenici.

Partner u tom  projektu, koji podržava IOM BiH – BHRI inicijativa, je zenička organizacija „Reaktiv“, koja je s Gradskom upravom Grada Zenice potpisala ugovor o otvaranju Centra za mlade.

– Naš je zadatak da, kroz pet modula obuke, na ove mlade ljude i predstavnike omladinskih organizacija, prenesemo naša iskustva i znanja stečena pri otvaranju Omladinskog centra u Brčko distriktu BiH, i pokušamo kreirati radni prostor za mlade u Zenici – kazao je generalni menadžer brčanskog udruženja „PRONI“ Jasmin Jašarević.

On dodaje kako je cilj pomenute obuke standardizacija rada te kreiranje tabele za praćenje kvalitete rada u zeničkom Centru.

– Kroz prethodna dva modela izvršili smo analizu i prepoznali sve aktere u Zenici i Federaciji Bosne i Hercegovine koji mogu pomoći u radu ovog centra.

U naredna dva modela obuke, fokusirat ćemo se na izradu seta standarda te plana rada, jer omladinski rad treba da bude i planirana aktivnost – napominje Jašarević, koji dodaje kako i oni imaju šta naučiti od svojih domaćina.

Velika je stvar, kaže Jašarević, što je Grad Zenica, a upravo na inicijativu „Reaktiva“, dodijelio prostor za rad omladinskih organizacija.

-Prostor smo zatekli u neuslovnom stanju, ali smo uz podršku Grada, zatim još nekih drugih organizacija te volonterskim radom naših i članova partnerskih organizacija, uspjeli da osposobimo i uredimo salu za sastanke te prostoriju za „Reaktiv“.

U planu je da osposobimo i ostale prostorije, jer u Centru će djelovati još pet omladinskih organizacija – kazala je članica „Reaktiva“ Ilma Hanjalić.

Ona najavljuje da će uskoro biti raspisan i javni poziv za odabir tih pet organizacija, koje će dobiti prostor za rad u Centru za mlade Zenica, u kojem će pomenute organizacije pružati razne edukacijske i rekreativne sadržaje, namijenjene isključivo potrebama mladih Zeničana.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem