Ljudi

Zenički borci u posjeti porodici generala Alagića

Generalni Dudaković i Alagić
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenički borci u posjeti porodici generala Alagića – Delegacija boračkih udruženja iz Zeničko- dobojskog kantona, predvođena resornim ministrom Fahrudinom Čolakovićem i brigadirom u penziji Hasom Ribom boravila je danas u Sanskom Mostu gdje je posjetila porodicu i turbe rahmetli Mehmeda Alagića, armijskog generala i jednog od ratnih komandanata Trećeg armijskog korpusa, u čijem su sastavu, osim jedinica Srednje Bosne bile i jedinice formirane od protjeranih krajiških boraca.

Ova posjeta upriličena je u sklopu obilježavanja godišnjice formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH, za čiju tehničku organizaciju je i ove godine zadužen Savez RVI ZDK, a pod pokroviteljstvom Kantonalne vlade. U porodičnoj kući rahmetli Alagića, u Ključanskoj ulici na broju 42, njegova supruga Ziska, brat Begi i predsjednik tamošnje organizacije ratnih vojnih invalida Jasmin Terzić nisu krili zadovoljstvo da se u Zenici ne zaboravlja njegova ogromna uloga i doprinos kao oficira, čovjeka,legende, autoriteta i patriote u odbrani i oslobađanju BiH od agresora.

-Neko zaboravlja, a neko ne zaboravlja. Drago mi je da u Srednjoj Bosni ne zaboravlja svoje heroje. Hvala vam na tome, kroz suze je rekla generalova supruga, koju je Mehmed upozano kao učiteljicu rodnim Fajtovcima, 15-ak kilometara od grada prema Bosanskoj Krupi. Nedaleko od rodne kuće Mehmed je i ukopan 2003. godine, u haremu džamije, koju kao vakif započe graditi sa svojim čestitim narodom, a komšije je nakon otvorenja 2007. godine i nazvaše po njemu.

-Tu smo da se javno zahvalimo generalu Alagiću, kao jednom od komandanata Trećeg korpusa iz kojeg je kasnije formiran i Sedmi korpus, na čijem je čelu Alagić i dočekao kraj rata, oslobađajući okupirane gradove Krajine. Zahvaln i smo i svim pripadnicima Trećeg korpusa, u čijem sastavu su bili i Krajišnici, a obilježavanjem godišnjice njegovog formiranja trudimo se da ne zaboravimo taj dio naše prošlosti, kazao je Sabahudin Čehajić, predsjednik Skupštine Saveza RVI ZDK.

Alagićevoj supruzi i tamošnjoj organizaciji RVI uručene su i Monografije Trećeg korpusa, a zajednička delegacija, u kojoj su bili i predstavnici Mjesne zajednice Fajtovci, na njegovom turbetu je položila cvijeće i proučila Fatihu.

[box type=”shadow” ]General Alagić je rođen 1947, kao najstarije od petero djece od oca Redže i majke Fermane. Nakon završene Vojne škole u Banja Luci 1970. godine, kao bivši aktivni oficir JNA, službovao je u nekoliko gradova bivše Jugoslavije. JNA napušta 1990. godine kao potpukovnik u Novosadskom korpusu, na službi u Zrenjaninu. Prvog novembra postavljen je za komandanta Trećeg korpusa Armije R BiH na čijem čelu ostaje sve do februara 1994. godine kada preuzima dužnost komandanta novoosnovanog 7. korpusa. Ostat će upamćen i po akcijama oslobađanja Vlašića, Kupresa i Donjeg Vakufa. Nakon rata bio je načelnik općine Sanski Most. Umro je 2003. godine, a rahmetli Alija Izetbgović, prvi predsjednik Republike BiH je javno rekao kako je ovog krajiškog heroja zapravo ubila nepravda.[/box]

Tekst i foto: Sinan Gluhić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno