Ibrahim Emić

Zeničke priče: Zenička ulica sa dva imena…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hem ulica sa dva imena, a za starije sa četiri imena, uz to ,,čikma”, takva je samo jedna ulica u Zenici, i to u Novoj Zenici.

Kada su se gradili ,,ešovi” u Novoj Zenici, to je bio samo sokak da bi se moglo prići novoizgrađenim jednospratnicama sagrađenim 1948.godine za potrebe željezarinih stručnjaka pristiglih, što bi se reklo izvana ili sa strane. To je ulica između sadašnje ulice Dr. Adolfa Goldbergera i ulice Prof. Juraja Neidhardta. Ranije su se te ulice zvale ul. Ivo Lola Ribar i Moša Pijade. Danas se pola ove ,,čikme” zove ulica Dr. Adolfa Goldbergera, a pola Prof. Juraja Neidhardta. Šta je uslovilo tome da baš tako bude.

Pa sama urbanizacija grada koju je sproveo prof, Juraj, u tom dijelu po njegovoj zamisli planirano je takozvano humano stanovanje. Svaki stan svoj zaseban ulaz, dvorište ispred i iza kuće, širok prostor između kuća sa zelenilom, i sa prirodnom ogradom od živice.

Čovjek obično gleda, kada se kreće ulicom, prednji dio, lice zgrade, međutim rijetki zalaze iza da vide i taj sastavni dio urbanog zemljišta. Ranije, kada su se poštari zadržavali na određenom rejonu dugi niz godina, brzo su se snalazili u toj mješavini brojeva i naziva ulica. A sad, poštar, kurir iz Grada, policija, zna često zaustavljati stanare i pitati za broj ili za naziv ulice, a to je sve tako blizu i na par koraka.

Kako je to ranije izgledalo? Ulica Adolfa Goldbergera započinjala je, sa lijeve sadašnjom Garsonjerom u kojoj se nalazi apoteka B. Kidrič, sadašnjeg naziva Mr.Weiss. Prije izgradnje Garsonjere, vrijedi napomenuti da je u toj zgradi postavljen prvi lift u Zenici, bila je kuća porodice Tadić Josipa koji je imao obućarsku radnju, zatim porodica Bilić, Zvonko i Dragan. Niže ulice je bila gradska bolnica, sve do 1958.godine u kojoj je direktor bio upravo Dr. Goldberger.

Izgradnjom Garsonjere, modernog Samačkog hotela, u prizemlje zgrade se smješta samoposluga , poslovni prostor Feroelektra i čuvena kafana Garsonjera. U spomenutu kafanu su svraćali književnici, novinari, Željezarski rukovodioci, a mnogi su tu i stanovali.

U holu Samačkog stanar Mićo drži Videoteku a kasnije video igrice. Djeca su tu nalazila sigurno mjesto.

Uz Garsonjeru, početkom sedamdeseti godina pravi se prodavnica namještaja Mobilija,poslovođa Manojlo, a uz nju zgrada u čije se prizemlje smješta EI Servis i prodavnica EI proizvoda na čelu sa poslovođom N. Mladenom i prodavačicama Almom i Slavicom. U Servisu ekipa stručnjaka za popravak kućanskih aparata, radio TV tehnike na čelu sa Stipom B. Izetom H, Mehom Ć, Edom S, Perom Š, Branom V, službenicama Mirsadom i Milkom. To je već broj 3. ulice I.L.R, ili kako smo je šaljivo, na mađarskom zvali, ulica Ištvan Bećar Pecaroš. Slijedi zgrada u čijem prizemlju je uprava Carinarnice Zenica i poslovnica PIO. u Carinarnici je šef Bijedić, carinici Arambašić A. Uzunović M. Alić, Safet…U poslovnici PIO rade Čaluk E. i Suče. I danas možemo vidjeti službenika PIO kako nosi dokumentaciju iz zgrade Socijalnog i obratno, jer je u bivšoj poslovnici smještena arhiva PIO. Već je to broj 5.

Istih godina pravi se niz garsonjera u dugačkoj zgradi, djeca su je nazivala žuta, u kojoj je na samom početku mjesto zauzimala CŽ Željezare koja je do tada bila u Samačkom hotelu. Kasnije će se te prostorije pretvoriti u Željezarske stanove. Broj te zgrade je bio 7. sa više ulaza, A,B, C, D…U prizemlju zgrade bila je MZ Nova Zenica sa Askom Kahrimanović na čelu. U suterenu zgrade bio je Atelje slikara Tomislava Perazića. Na mjestu te zgrade i unutar dvorišta nekada je bila bolnica, sve do 1959.godine, kada se bolnica seli u naselje Crkvice. Dr.Goldberger odlazi u Foču za Upravnika bolnice, što je ujedno bio i njegov rastanak sa Zenicom.

Nasuprot te zgrade, u dvorištu je smještena zgrada GP Bosna, u kojoj je nekada na prizemlju bila Psihijatrija bolnice. Na spratu su bile samačke sobe preduzeća GP Bosna. Zgrada također pripada ulici A. Goldbergera i nosi broj 9.

Krajem sedamdesetih, pravi se samačka zgrada uz zgradu GP Bosna sa 70. garsonjera. To je bila ona godina, 1980. kada je Željezara podijelila toliko stanova da je mogla zadovoljiti 2.500 radnika, s obzirom da su mnogi sa rang liste već imali stan, ali dobijali su novi, a njihov jevpripadao prioritetno radniku sa rang liste.Zgrada nosi broj 9A iste ulice.

Na početku zgrade GP Bosna prema stadionu, u istom redu je zgrada 8. ulica Prof.Juraja Neidhardta, pa broj 6. pa broj 2. što zbunjuje poštare , jer s ulice prva zgrada je broj 4. pa 10. i tako redom.

Ulica se završava sa brojem 20. pa nastavlja preko ceste prema zgradi Vatrostalne…Eto vidite da i Zenica ima svoju ,,Čikmu”, ali čikmu sa dva imena, odnosno četiri…

Autor: Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno