Ibrahim Emić

Zeničke priče: Tragom jedne stare fotografije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Možda će neko prepoznati ovu trgovinu koja nije obična trgovina nego prva Samoposluga u Zenici. Nalazila se preko puta zeničkog Klostera u to doba Večernje škole i obuke za polukvalifikovane radnike metalske struke. U dvorištu ,,večernje škole”, nekadašnje OŠ Vašoj Pelagić a prije rata još od početka prošlog vijeka Kloster, škola reklo bi se djevojačka, čije su časne sestre obavljale nastavu isključivo za djevojke kao i različite zanatske kurseve tada interesantnih zanata. Ujedno u susjednoj zgradi bio je i internat za učenice. Poslije rata u dvorišnim zgradama bili su smješteni radio amateri i odjeljak za regrutovanje vojnika za služenje vojnog roka.

Vratimo se samoposluzi. Oveća montažna Hala i u njoj smještena prva samoposluga. Prostran prostor sa balkonom na kojem su montirani bili dvogledi da bi se mogli posmatrati kupci koji su došli da trguju. Praktično preteča video nadzora. Samoposluga je bila novina u Zenici jer su se prvi puta mogle vidjeti korpe za artikle koji su se nosili na kasu i tamo poslije naplate smještali u mreže, cekere, vreće, jer plastičnih vrećica nije tada bilo. Nije dugo trajala samoposluga, ali je kasnije služila za praktičnu obuku bravara i zavarivača.

Nije bilo iznenađenje kada se uvečer vidio plavičast plamen iz elektroda za zavarivanje zahvaljujući stručnom nastavnom osoblju koji su učili obično mlade ljude koji su napustivši srednju školu nastojali da što brže dođu do zanata. A posao ih je čekao da li na zapadu da li u susjednoj Republici Hrvatskoj u jednom od njihovih brodogradilišta. A jedni su druge vukli i tamo su se i družili, stanovali, radili…samoposluga nestade, nema mnogo ni fotografija ali ostale su uspomene koje treba spominjati i bilježiti za naše buduće generacije…

Autor: Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno