Ibrahim Emić

Zeničke priče: Ljetno kino Central u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nekada je kružio vic o ljetnom kinu i moleru koji je krečio plafon u tom kinu…

Nažalost, od Ljetnog kina ostao je samo ,,plafon”, parče tmurnog neba baš kao što je ostalo i ,,nemam izraza”, iza nekadašnjeg kina Central, a nekada davno kina Jadran.

AU i njena okupacija Bosne i Hercegovine, u samoj urbanizaciji nekadašnje Kasabe, unijela je velike izmjene u samoj Zenici. Uglavnom, sve se odvijalo u Čaršiji, u trgovačkom dijelu, pa tamo negdje do Carine. Ali , AU u odnosu na trgovački dio Kasabe stvara administrativni dio grada od Carine pa sve do papirne. Sud, Opština, Željeznička stanica, Uprava Željeznice, Rudnik, i eto potrebe za nove sadržaje u tom dijelu grada. Hrvatski dom, gradski park, jedina škola, sada Srednja muzička, privlačili su stanovništvo Zenice iz Zeničkih mahala, Odmuta, Meokušnica, Mejdandžika, Londže, Jalije , Sejmena, Pišća…, ako ništa radi škole da se počnu kretati i u tom dijelu grada.

Priča je o ljetnom kinu Central i njegovom ,,pravnom” sljedniku Kinu Central…

Paralelno sa izgradnjom Hrvatskog doma pravi se i Hotel Balkan. Obje građevine su smještene blizu željezničke stanice uzanog kolosijeka, ali, tu već postoji Ugostiteljski objekat porodice Franulić porijeklom iz Dalmacije. Objekat je smješten u prizemlju porodične kuće čiju pozadinu čini gradski park. Porodica Franulić se bavi zubarskim zanatom, a otac drži ugostiteljski objekat. Kada se počeo praviti Hotel Balkan, glava kuće Franulić uvida da bi to mogla biti konkurencija njegovom objektu. U isto vrijeme priprema se za udaju svoje kćerke jedinice, i zaključuje, da kao dar svojoj kćeri pokloni nešto originalno, a to originalno je upravo sala kina Cental. Napravi gazda Franulić kino i nazva ga Kino Jadran, baš zbog svog porijekla Dalmatinskog…Godine uzrat, što bi naši stari govorili, 38/9. prošlog vijeka. Na repertoaru ,,morski” filmovi, zahvaljujući kinu mnogi Zeničani su vidjeli more, barem na filmu…

Ali, Zenica ne bi bila Zenica, a posebno Zeničani, da gledaju ljeti film u zatvorenom prostoru. Na želju Zeničana odgovoriše tadašnje,,glave” Zeničke. Napraviše Ljetno kino Central. Kino Central bilo je smješteno bočno niz cestu Hotela Balkan. Ispred je bio mali trg, a odmah iza blagajna Kina i ulaz u kino. Kino se prostiralo paralelno sa dvorištem Hotela Balkan, prema sadašnjoj IK banci.

Interesovanje je bilo veliko, jer ipak gledati film pod vedrim nebom, sa stolom ispred na kojem su servirani ćevapčići, kokta…bila je prava privilegija. Prikazivali su se filmovi sa repertoara kina preko puta, a zna se da su se u kinu Cental održavale revije najnovijih filmova koji su uvezeni u bivšu YU. Više kina, a iza same Željezničke stanice, bio je dugačak zid na kojemu su bili panoi filmova koji ,,dolaze” i filmova koji trenutno igraju u Zenici. Živ kraj, što bi se reklo, čak su i inserti filma ,,Uzavreli grad” snimani na tom mjestu…

Bagat, knjižara Kultura, Trgovačka škola, Dom kulture u čijim je prostorijama bila glavna biblioteka, Turistička agencija, Šahovski klub, Porodilište, gradski park…sve je to činilo jednu cjelinu što je stvaralo nestvarno harmoniju, harmoniju u kojoj se sada nalaze dvije Muzičke škole, Biblioteka, Čitaonica i oronulo kino Cental koje željno čeka da se pretvori u nešto Kulturno. Jer kažu, Grad je vlasnik, do Grada je, postoji projekat za Dom Mladih, ali isto tako kažu da postoji i nasljednik iz porodice Franulić koji živi tamo negdje u Istri, na Plavom Jadranu. Možda se upravo na njega čeka, da povrati slavu nekadašnjem kinu JADRAN!!!

Autor: Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno