Ibrahim Emić

Zeničke priče: ​Kako je nastao i “rastao” Sajam Kristala u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Godine 2017. zajedno sa prijateljem kolekcionarom, organizovali smo Sajam kolekcionara, deseti po redu. Ovaj put, zahvaljujući menadžmentu SMŠ Mladost u Zenici, Sajam smo održali u Društvenim prostorijama škole. Iako je bilo zimsko vrijeme, na Sajam su se odazvali mnogi kolekcionari različitih profila. Sajam je bio uspješan, uz konstataciju da je bio izložbenog tipa, a time i štandovi izlagača nisu podlijegali nikakvoj kotizaciji.

Među posjetiteljima Sajma je bio i moj školski kolega Muamer-Mumi Islamović, zaljubljenik, istražitelj i pronalazač kristala širom naše Bosne i Hercegovine. Iskustvo i mladost, i eto ideje za Prvi Sajam kristala u Zenici, sa ciljem da promovišemo naš Grad, da prikažemo našim dragim Zeničanima ono što su mogli vidjeti u nama susjednim gradovima, Kreševu i Visokom.

A zatim slijedi ono najvažnije, frekventan prostor, pokroviteljstvo kako medijsko tako i finansijsko. Mediji će pokriti ono što njih zanima, a financije su ostale mrtvo slovo na papiru.

Opredijelili smo se za Prvu Gimnaziju, menadžment škole nam je ustupio prostor, plakate smo samofinansirali , podijelili zadatke, i na opšte iznenađenje, odaziv izlagača je bio impozantan. Ja kao suorganizator sam bio pod mojim pseudonimom Kolekcionar 52.

Na Sajmu, koji je trajao dva dana , Zeničani su mogli vidjeti ,,blago zemlje”, mogli su biti edukovani, upućeni na mjesta i način kako se istražuje ,,blago zemlje”, i to sve od strane organizatora Sajma kao i od samih izlagača. Mnogi posjetioci su bili stećci što su mogli pronaći svoj ,,kamen sreće”, svoj kristal za koji vjeruju da će im donijeti u dodiru sa njim onu energiju, pozitivnu, uz koju će biti sretan.

Zenica je rudarski grad, metalurški, na čijem području su još iz davnina otkrivena mnoga rudna i mineraloška bogatstva, kao i njena okolina koja je bogata sa kristalima i mineralima i koja baštini upotrebljavajući kremen kamen ili drugačije rečeno kvarc, pravi od njega miješajući ga sa glinom vatrostalne cigle od kojih su ozidane mnoge Željezarine peći i dimnjaci. (Fabrika vatrostalne cigle Busovača). AU je znala za to bogatstvo, ruda i vatrostalni materijal na jednom mjestu, i to je bio jedan od razloga za pravljenje Željezare upravo u Zenici.

Kada kvarc sazrije , pojavljuju se kristali u obliku heksagonske prizme koja završava piramidom , zapravo kombinacijom pozitivnog i negativnog romboedra. Uostalom, na TM principu se bazira i sam poluvodički elemenat tranzistor.

Sajam je izazvao mnogo interesovanja kako kod posjetilaca koji vole da vide nešto lijepo, tako i kod školske omladine kojima se moglo objasniti na praktičan način, kako radi jedan tranzistor, zašto je zemlja porijekla Kalifornija, kao i to da je Bosna i Hercegovina sa svojim bogatstvom kristala mogla biti druga Kalifornija.

Na mladima svijet ostaje, povukao sam se kao organizator, ali kao izlagač sam ostao prisutan i na usluzi organizatorima Sajma, i evo već četvrti Sajam kristala je uspješno realiziran uz prisustvo izlagača iz drugih zemalja i uz ogromnu podršku naših Zeničana i brojnih gostiju iz drugih gradova, uz želju da budući Sajmovi budu još veći, afirmišući tako Grad Zenicu, Grad bogat kulturnom stvaralaštvu, Grad sa ambicioznim žiteljima, Grad suživota prepleten različitim kulturama i običajima…

Autor: Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno