Ibrahim Emić

Zeničke priče: Fadil Imamović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

(Osamdeset godina od potpisivanja Zeničke rezolucije i sto deset godina od rođenja Fadila Imamovića. Da bi se ova priča ispričala, upotrijebio sam izvorni tekst našeg Zeničanina Saliha Uzunovića koji je i bio među dva potpisnika ove Zeničke rezolucije).

,,Povod za uzbunu je bila vijest kada se saznalo da se u Travniku hapse Romi islamske vjeroispovijesti i da će ih , zato što su Romi , transportovati u Jasenovac. U Zenici je takozvanih bijelih Roma bilo nekoliko stotina i oni su tu odvajkada živjeli. Mi smo ih kao komšije uvažavali jer su bili vrijedni i marljivi ljudi. Mogućnost da i oni stradaju u započetom lovu na nearijevce zabrinula nas je, tim prije što je svako od nas među njima imao ponekog prijatelja.

Uplašeni, obratili su se Fadila Imamoviću moleći za savjet šta da čine pred predstojeću opasnost. Vjerovali su mu kao uticajnom Zeničaninu i vrsnom pravniku, a još više kao dobrom komšiji sa Odmuta, koji ih je i ranije u svakoj prilici pomagao. Fadila je boljela svaka nepravda, a u ovom slučaju riječ je bila o bespomoćnoj žrtvi institucioniranog zločina.

Sa nastalom situacijom upoznao je predsjednika Suda u Zenici Šaćira Konjhodžića, pa zatim sazvao ,,ilegalni odbor” Zajednice ne bismo li zajednički smislili neki izlaz.

Neko se tada dosjetio da postoji odluka Vlade NDH s početka 1941. prema kojoj se Romi-muslimani izuzimaju od upućivanja u logore zbog rasne pripadnosti.

Naravno, vlasti su ,,zaboravile” na taj dokument.Trebalo je doći do njegove kopije i sadržaj predočiti kotarskom predstojniku kako bi oslobodio Travničane i spriječio moguća hapšenja u Zenici i drugim mjestima.

-Kotarski predstojnik me gleda u oči i laže. ”Ja ne znam za takvu odluku i kada mi je pokažete, postupat ću prema njoj, mada, iskreno da vam kažem, nerado, jer našu državu treba očistiti …prepričao je Fadil ostalim njihov razgovor.

Službenika zeničkog kotara Muharema Kuprešaka nije trebalo nagovarati: iz arhive je ukrao dokument, a nas nekolicina ga je prepisala u dvije stotine primjeraka koje je Konjhodžić ovjerio u sudu. Zatim smo u Medresi priredili protestni skup četrdesetak viđenijih Zeničkih muslimana.
Za ovu priliku Fadil je napisao ,,Rezoluciju Zeničkih muslimana” protiv hapšenja bijelih Roma. Bilo je to krajem Maja 1942.godine.,,Rezoluciju” smo jednoglasno usvojili, a njen original čuva se u biblioteci Gasihusretbegove medrese.

Primjerak ,,Rezolucije” sa ovjerenim prepiskom Odredbe Ministarstva unutrašnjih poslova NDH iz 1941.godine , koju nam je pribavio Kuprešak, poslali smo svim vakufskim povjereništvima u Bosni i Hercegovini.

Zatim su Fadil Imamović i Mensur Serdarević, koji je od ranije poznavao visokog vjerskog dostojanstvenika,posjetili Naiba Reis ul uleme Saliha efendiju Bašića u Sarajevu da u ime Zeničkih muslimana zatraže pomoć najviših organa Islamske zajednice.

-Ogorčen sam , kao i svaki pošten čovjek, postupcima vlasti. Odmah ću intervenirati u Zagrebu i o rezultatu vas čim prije obavijestiti-pokušao ih je umiriti Naib.

-Bojim se da će sutra biti kasno-reče Fadil.

Na njegove riječi nadoveza se Mensur:

-Sada morate nešto preduzeti. Ne vraćamo se u Zenicu bez odgovora ljudima koji su nas k vama uputili.

Sljedećih tri-četiri sata Salih efendija Bašić je telefonom razgovarao sa više važnih osoba u Zagrebu. Napokon ih je pozvao u kabinet i vrlo zadovoljan reče:

Gospodo, mogu vas obradovati. Upravo me je potpredsjednik Vlade, gospodin Kulenović, obavijestio da su u sva kotarska predstojništva krenule upute za obustavu nasilja nad bijelim Romima. Svi do sada uhapšeni moraju odmah biti pušteni. Čestitam vama i vašima u Zenici. Vi ste hrabri i uporni ljudi.

Naša akcija je spasla i više od polovine Travničana već transportovanih u logor. Njihova kompozicija je razdvojena na željezničkoj stanici u Slavonskom Brodu, nekoliko vagona je produžilo za Jasenovac , a ostali su bili vraćeni svojim kućama u Travnik…

Autor: Ibrahim Emić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno