Posuđeno

Zenička Sinagoga funkcionalna i stotinu godina nakon izgradnje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenička sinagoga jedna je od najljepših građevina u gradu čelika koja svojim izgledom privlači pažnju svakog turiste, a osim izgleda, građevina je koja čuva historijske tajne. Zgrada Sinagoge u Zenici napravljena je početkom 20. stoljeća po projektu inžinjera Miloša Komadine koji je svoje znanje stekao u Cirihu i Beču.

Unikatni pseudo-amurski stil i nakon burne historije i namjene ove građevine i danas plijeni pažnju. Osim ulazne partije, koja se sastojala od više manjih prostorija, preostali dio Sinagoge bio je jedinstven prostor po visini i prostirao se do krovne konstrukcije, a na ulazu su smještene stepenice koje su služile za ulaz žena na gornju etažu koja je i danas u funkciji.

Objekat je kroz više od stotinu godina postojanja imao brojne namjene. U razgovoru za Klix.ba direktor Muzeja Grada Zenice Adnadin Jašarević je kazao da je Sinagoga osvećena 1906. godine i imala je ulogu vjerskog objekta sve do 1941. godine.

“U toku II svjetskog rata prostor Sinagoge je bio devastiran i u njoj je bila smještena konjušnica za potrebe njemačke vojske. Od 1945. do 1967. godine prostor Sinagoge je imao više različitih namjena od skladišta do prodajnog salona namještaja. Prva stalna historijsko-etnološka postavka zeničkog muzeja u prostoru Sinagoge otvorena je 1967. godine”, kazao je Jašarević.

S obzirom da Zenica u to vrijeme nije imala muzej, 1968. godine u dogovoru s Jevrejskoj zajednicom u Zenici i Savezom jevrejskih općina Jugoslaviej objekat sinagoge na trajno korištenje je ustpljen općini, odnosno, muzeju.

U objektu današnje Sinagoge smješten je i ured Jevrejske općine Zenica, a Muzej grada Zenice planira pokrenuti aktivnosti kako bi se ovaj, jedan od rijetkih sačuvanih jeverejskih hramova u BiH, proglasio nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Jevrejske općine Zenica Josip Udiljak u razgovoru za Klix.ba je kazao da se u Sinagogi ne održavaju vjerski obredi jer ne postoji ni vjerski službenik, a u Zenici je tek nešto više od 15 članova Jevrejske općine.

“Mi u Sinagogi imamo svoje prostorije i tu obilježavamo naše praznike prigodnim druženjima, prijemima i slično. Međutim, s obzirom da ima nekih naznaka da bi se Sinagoga u potpunosti mogla vratiti Jeverskoj općini, jer Muzej Grada Zenice ima svoje prostorije, bilo bi i naznaka da se jednom godišnje održi i jedna molitva”, kazao je Udiljak.

Sinagoga je danas u najljepšem izdanju, očuvana i rekonsturisana, a godišnje se i u njoj, osim muzeja, održli i 20-ak program, a uz sarajevsku Sinagogu jedina je funkcionalna.

Tekst i foto: E. Mehić Klix

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno