Kultura

Zenička predstava „Moja Fabrika“ na Festivalu „LOST – You Go Slavia“ u Berlinu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenička predstava „Moja Fabrika“ na Festivalu „LOST – You Go Slavia“ u Berlinu- Predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica nastala prema tekstu Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić „Moja Fabrika“ bit će izvedena u okviru 6. Berliner Herbstsalona 2023. pod nazivom „LOST – You Go Slavia“ u pozorištu „Maxim Gorki“ u Berlinu. Berlinska publika će ovu predstavu imati priliku pogledati 3. i 4. oktobra u pozorištu „Maxim Gorki“.

„Moja Fabrika“ je sa dvanaest osvojenih festivalskih nagrada sa sedam festivalskih učešća jedna od najnagrađivanijih predstava zeničkog BNP-a. Predstava je zasnovana na fragmentima istoimene knjige, intervjuima sa radnicama i radnicima, životnim iskustvima glumica i glumaca iz ansambla predstave, te historijskim izvorima. Predstava koja predstavlja jednu od zapaženijih produkcija prethodnih nekoliko pozorišnih sezona zeničkog BNP-a, intimna je monografija o historiji Zenice i njene Željezare, zbog koje je grad i nastao i koja je svojevremeno upošljavala većinu stanovništva a danas predstavlja samo simbol prošlosti ili omraženi izvor zagađenja.

Ovogodišnji Berliner Herbstsalon (Berlinski jesenji salon) se bavi pitanjima ratnih razaranja koja su se pokrenula sa ratom u Ukrajini koji je počeo 2022. godine. Činjenica je da se tada prvi puta govorilo o ratu nakon 1945. godine dok su stanovnici zemalja bivše Jugoslavije ostali u nevjerici. Ovogodišnji naslov „LOST – You Go Slavia“ iz Berlina stavlja akcenat na stradale iz Osijeka, Vukovara, Srebrenice, Sarajeva i Omarske. Pitanja koja postavlja ovaj Festival jesu: „Ali nije li to naše gledište opet previše evrocentrično? Zar trenutno nisu u igri mnogo globalnija pitanja? Šta da radimo? Kako se suočiti sa svim krizama kod kuće i širom svijeta?“ Tek nakon trideset godina od ratova na području bivše Jugoslavije, mogu se utvrditi posljedice razaranja i to je ključna tema ovog Festivala.

Povodom ovog festivalskog učešća autor romana Selvedin Avdić je izjavio: „Lijepo je što predstava ‘Moja Fabrika’ gostuje na Festivalu u Berlinu, na pozornici uglednog evropskog teatra ‘Maxim Gorki’. Siguran sam da će tamošnja publika dobro reagovati, prije svega zbog kvalitetnog glumačkog ansambla kakav ima BNP Zenica, kao i zbog nadahnute režije Selme Spahić, koja je od kolažnog teksta, u kojem se miješaju različiti glasovi i stilovi, uspjela načiniti dinamičnu predstavu. Sem toga, mislim da ‘Moja Fabrika’ ima univerzalnu poruku koja se lako može razumjeti u svim dijelovima svijeta. Jer, ljudska potraga za srećom još uvijek traje.“

U predstavi igraju: Miki Trifunov, Predrag Jokanović, Nusmir Muharemović, Lana Delić, Sabina Kulenović, Saša Handžić, Anđela Ilić, Snežana Vidović, Selma Mehanović, Benjamin Bajramović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić, Miroljub Mijatović i Siniša Vidović. Scenografiju i kostim potpisuje Sabina Trnka, scenski pokret Thomas Steyaert, dramatizaciju su radile Emina Omerović, Selma Spahić i Bojana Vidosavljević, dramaturgiju predstave Emina Omerović, a muziku Basheskia i Edward EQ.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno