Kultura Zenica

Izložba “Ja, ban bosanski Kulin” u Katoličkom školskom centru Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U školskoj galeriji “Paulus” Katoličkoga školskog centra u Zenici, 12.9. 2023. otvorena je izložba pod nazivom “Ja, ban bosanski Kulin” koja je autorsko djelo Elme Hašimbegović, direktorice Historijskog muzeja BiH.

Izložba je prvenstveno bila postavljena u zeničkoj Sinagogi u organizaciji Galerije “Preporod” Zenica.

Na početku izložbe prigodan performans održali su prof. Dragan Gavran i učenici Gimnazije, Emina Topić i Marko Puđa.

Prof. Gavran je održao prigodno predavanje o razdoblju srednjovjekovne Bosne pod vlašću Kulina bana, glavnim odlikama njegove vladavine i ostvarenim brojnim uspješnim rezultatima za samu državu, ali i obični narod.Pri tom e je najveći akcent stavljen na čuvenu Povelju ovog bana koju je izdao Dubrovčanima 29.8.1189. god. pri čemu se pristupilo njenoj detaljnoj analizi. Iz svega navedenog pokušala se sublimirati opravdanost činjenice da je upravo Kulin ban sačuvan u kolektivnom sjećanju ovdašnjih ljudi već više od 800 godina i to u izrazito pozitivnom svjetlu o čemu govori poslovica: “Za Kulina bana i dobrijeh dana!”

Izložbu mogu posjetiti prijatelji Centra, roditelji i učenici u pratnji razrednika za vrijeme nastave i poslije nastave.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno