Zenica

Zenička “Kritična masa” u znaku podrške “Pravdi za Davida” i “Pravdi za Dženana”

Zenička “Kritična masa” u znaku podrške “Pravdi za Davida” i “Pravdi za Dženana” – Na večerašnjoj Kritičnoj masi učestovalo više od stotinu građana Zenice koji su uz transparente i poruke podrške prošetali gradskim ulicama.

U Zenici je večeras održana 25. “Kritična masa”, koja je umjesto najavljenog svečanog karaktera, održana u znak podrške pokretu “Pravda za Davida” i “Istina za Dženana”, javlja Anadolu Agency (AA).

Na večerašnjoj Kritičnoj masi učestovalo više od stotinu građana Zenice koji su uz transparente i poruke podrške prošetali gradskim ulicama.

Okupljanje građana započelo je na Trgu Alije Izetbegovića, gdje su organizatori “Kritične mase”, umjesto svečane novogodišnje “Kritične mase”, odnosno, vožnje na biciklima odlučili održati mirnu šetnju sa biciklima u znak podrške pokretima “Pravda za Davida” i “Istina za Dženana”.

Kenan Madžo, jedan od pripadnika neformalne grupe građana koji učestvuju u okupljanjima mirnog tipa, rekao je kako ovakvo stanje u državi najviše negativnog utjecaja ima na građane ove države.

“Ovo je četvrti put da organizujemo ovdje u Zenici podršku ovim pokretima, vidite da se dešava čista represija sistema, fašističkog sistema koji napada djecu, žene. Večeras u kolikom god broju budemo, želimo poslati poruku iz Zenice za Banju Luku, poruku podrške, jer se i nas tiče, to su naši građani i naša sigurnost, kao i njihova. Kad god bude trebalo pokazati sliku solidarnosti iz Federacije, mi smo tu. Ovo je podrška ne samo porodici Dragičević, nego i stotinama drugih slučajeva nerazjašnjenih ubistava, među kojima je i smrt moga brata. Ubica neće ležati niti jednog dana, neće ležati. I ja sam iskusio nepravdu u sistemu i svaki dan imamo nove slučajeve, od vrha vlade do najmanjih jedinica. Građani trebaju da se uključuju u rješavanje problema ove države i jasno se izjasniti: mi želimo istinu i pravdu i da se nešto promijeni. Ovdje trpe samo građani”, rekao je Madžo.

Majda Ibraković, članica Udruženja “Priroda i društvo”, sekcija “Bajkultura” rekla je da su članovi ovog udruženja odlučili umjesto novogodišnje “Kritične mase” održati mirnu šetnju solidarnosti s građanima Banje Luke i pružiti podršku porodici Dragičević i Memić, kao i svim drugim porodicama čiji su članovi ubijeni pod nerazjašnjenim okolnostima.

“Ovo je 25. Kritična masa, inače po tradiciji je trebala biti u duhu praznika, ali s obzirom na sva dešavanja u državi, a budući da je ‘Bajkultura’ pokret solidarnosti, mi smo odlučili da nemamo povod za slavlje nego želimo da se solidarišemo s našim prijateljima i sugrađanima iz Banje Luke, tako da smo napravili šetnju solidarnosti. Nakon okupljanja na Trgu Alije izetbegovića, krećemo u mirnu šetnju solidarnosti i podrške, nakon čega ćemo zapaliti svijeće na trgu u obliku srca, budući da je ‘Davidovo srce’ nasilno uklonjeno iz Banje Luke i na taj način dokazati da je ono počelo da raste u drugim gradovima”, rekla je Ibraković.

Nakon šetnje ulicama Zenice, građani su se okupili na Trgu Alije izetbegovića gdje su zapalili svijeće u obliku srca koje simbolizira spomenik Davidu Dragičeviću.

Uz pjesmu “Klinac u getu”, pjesmu koju je napisao David Dragičević, te šakom podignutom u zrak i uzvikivanjem “Pravda”, građani Zenice su tražili da se otkrije istina o stradanju Davida Dragičevića i Dženana Memića.

David Dragičević je mladić iz Banje Luke čiji je nestanak prijavljen 18. marta, a tijelo pronađeno 24. marta na ušću rijeke Crkvena u Vrbas. Prema optužnici koju je podiglo banjalučko Okružno javno tužilaštvo, Dragičević se utopio u rijeci Crkvena, nakon što je bježeći upao ili gurnut u nabujali rječicu. Davor Dragičević, Davidov otac, za ubistvo i saučesništvo u ubistvu optužuje vrh RS-a i MUP-a RS.

Dženan Memić je u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži zadobio povrede opasne po život, a preminuo je 15. februara na KCUS-u. Do danas nije otkriveno na koji način je Dženan zadobio smrtonosne povrede.

Anadolija

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem