Kultura

Zenička „Gluha svadba“ na 18. teatar festu Doboj 2017.

Komedija Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Gluha svadba“, koja je prema motivima rumunskog filma „Nunta muta“ reditelja Horatiua Malaelea i scenarista Adriana Lustiga i H. Malaelea, režirala Lajla Kaikčija gostovat će večeras u Doboju u okviru 18.  teatar festa. Predstava će biti izvedena u 20 sati u Centru za kulturu i obrazovanje.

U predstavi igraju Selma Mehanović, Nusmir Muharemović, Muhamed Bahonjić, Milenko Iliktarević, Faketa Salihbegović-Avdagić, Uranela Agić-Burina, Lana Delić, Saša Handžić, Sabina Kulenović, Enes Salković, Ištvan Gabor, Miroljub Mijatović, Adis Mehanović, Zlatan Školjić, Staša Dukić, Igda Jarić/Lamija Prguda, Edin Begović, Almir Pekmez, Zanin Berbić.
Ovaj pozorišni komad bavi se sudbinom čovjeka na čija se pleća gomilaju silni problemi, ali on, uprkos svemu, traga za slobodom, srećom i ljubavi. Predstava govori o slobodi, ljubavi i sreći koja zbog totalitarnog režima ”običnom” čovjeku postaje nedostižna.

Priča je i o svakodnevnom životu, ali je predstavljena kroz crni humor koji će ukazati ljudima da su snažni i da se mogu braniti od slabosti društva. U predstavi nastupa veći broj pozorišnog ansambla, ansambl Dječije scene, te grupa muzičara.

Značajan doprinos u realizaciji ovog teatarskog djela dao je i belgijski koreograf Thomas Steyert, a scenografija i kostimografija bila je povjerena Sabini Trnki. Izbor muzike uradio je Igor Kasapović.

 
loading...